+ Média

Veszélyben a Le Monde függetlensége – filmrendezők, írók tiltakoznak

Több mint ötszáz nemzetközi közéleti személyiség írta alá azt a pénteken közzétett petíciót, amelyben a Le Monde című francia vezető napilap szerkesztőségi függetlenségének megőrzéséért emelnek szót.

„Támogatjuk a szerkesztőséget és a dolgozókat annak az elidegeníthetetlen értéknek a védelmében, ami az újság függetlensége”

– olvasható a Le Monde honlapján közzétett rövid szövegben, amelyet többi között művészek (Isabelle Huppert színésznő, Costa Gavras, Ariane Mnouchkine rendezők, Jane Birkin, Christine and The Queens énekesnők), írók (Paul Auster, Salman Rushdie), filozófusok (Elisabeth Badinter, Edgar Morin), közgazdászok (Thomas Piketty), de az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden és a Nobel-díjas Lech Walesa egykori lengyel államfő is aláírt.

A Le Monde újságírói kedden arra kérték a lap új részvényesét, Daniel Kretinsky cseh milliárdost, hogy szavatolja a szerkesztőség függetlenségét azzal, hogy betekintést enged az újságíróknak a csoport tőkeváltozásainak ellenőrzésébe azzal, hogy a szerkesztőségnek is aláírási jogot biztosít a változások jóváhagyásához.

A petíció szerint ez elengedhetetlen eleme a lap sajátos modelljének megőrzéséhez, és lehetőséget biztosítana a Le Monde csoport úgynevezett függetlenségi pólusának a jövőben véleményezni minden új többségi tulajdonos belépését a lap tőkéjébe.

A héten a Le Monde olvasói köre is szót emelt az függetlenségi pólus támogatására, amelyben a lap alapítói, olvasói, dolgozói és az újságírói szakszervezetek foglalnak helyet.

A lap egyik többségi tulajdonosa, a francia Xavier Niel már hétfőn aláírta a dokumentumot az újságírók beleszólási jogáról a tulajdonosváltásba. Azóta viszont a Le Monde valamennyi újságírója a másik többségi tulajdonos, a szintén francia Matthieu Pigasse és új tulajdonostársa Daniel Kretinsky aláírására vár, akiknek keddig adtak határidőt.

A cseh milliárdos tavasszal vásárolta meg a 75 éves francia újság anyavállalatának azt a 49 százalékát, amely a Lazard France Bank vezérigazgatója, Matthieu Pigasse birtokában volt. A tranzakció eredményeként Daniel Kretinsky egy kicsivel több, mint 13 százalékos tulajdonosa lett az újságnak és társ-kiadványainak.

A Le Monde újságírói és szerkesztői az 1944. évi megalapításától a lap 2010-ben történt, jóváhagyásukkal lezajlott eladásáig ellenőrző üzletrésszel rendelkeztek, de az újság irányvonalát továbbra is ők határozzák meg. Daniel Kretinsky megjelenése a tulajdonosok között elsősorban azért okozott aggodalmat a szerkesztőségben, mert az adásvétel titokban történt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top