+ Ökológia

Öt francia nagyváros betiltotta a növényvédőszerek használatát

Öt francia nagyváros, Párizs mellett Lille, Nantes, Grenoble és Clermont-Ferrand egyszerre jelentette be csütörtökön, hogy a területén betiltja a növényvédőszerek használatát azt remélve, hogy ezzel a törvények megváltoztatására késztethetik a parlamentet.

A bejelentést megelőzően már több kisebb vidéki település is hasonló döntést hozott a lakókörzetek közelében. Az érintett települések azzal vádolják a kormányt, hogy nem lép semmit az elmúlt hetekben az egyik leghevesebbé vált közéleti kérdésben.

A települések fellépése jelképes jellegű, miután egy 2017-es törvény már tiltja az önkormányzatok számára a növényvédőszerek használatát a parkok és más zöld területek ápolásához. Hasonló tiltás van érvényben január óta a magánszemélyek és a kiskertek számára is, amelyek csak természetes eredetű termékeket használhatnak.

A tiltás azonban nem vonatkozik a vállalatok vagy a lakóközösségek zöld területeire, mindenekelőtt az állami vasúttársaságra, az SNCF-re, amely a sínek menti gyomnövények irtására előszeretettel használ glifozátot.

Az öt nagy város vezetője közös közleményben úgy fogalmazott: szeretnének egy egyeztetett folyamatot elindítani a törvény megváltoztatására, és ezzel elősegíteni a területükön a biodiverzitás felbecsülhetetlen örökségének és állampolgáraik egészségének megóvását.

„A közös fellépés célja más nagyvárosok polgármestereivel az, hogy lépésre kényszerítsük a kormányzatot”

– mondta Stéphane Baly, Lille Zöld-párti képviselője. Lille-ben nincsenek mezők, de vannak az SNCF-hez tartozó vasútvonalak a lakóterületek közelében – tette hozzá.

Pénélope Komites párizsi alpolgármester a francia hírügynökségnek azt mondta: nagyon jól tudják, hogy a városok által hozott rendeleteket valószínűleg megtámadják a bíróságon, de a veszély a biodiverzitásra és a lakosság egészségére olyan jelentős, ami arra készteti a városvezetőket, hogy nyomást gyakoroljanak az államra a szigorúbb fellépés érdekében.

A polgármesteri tiltakozás nyomására a kormány terveiben szerepel a növényvédőszerek használatának megtiltása egy 5-10 méteres sávban a lakóterületek közelében. Az erről szóló rendelettervezetet október 1-ig véleményezhetik az önkormányzatok.

Kedd óta a környezetvédő szervezetek és aktivisták felhívást intéztek a francia polgármesterekhez, hogy hozzanak a növényvédőszerek használatát tiltó rendeleteket, és árasszák el a kormánynak a konzultációra létrehozott internetes oldalát. Becslések szerint eddig mintegy ötven település tiltotta be a növényvédőszerek alkalmazását, de több döntés ellen már fellebbezést nyújtottak be a prefektúrák a bíróságon.

Elisabeth Borne környezetvédelmi miniszter a Twitteren kommunikációs akciónak minősítette a városok döntését. Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a nagyvárosok egy olyan kérdésben próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, amely elsősorban a mezőgazdaság és a vidéki települések problémája.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top