+ Életmód

Nem veszélytelen melegfelvonulást tartottak Szarajevóban

Szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg az első melegfelvonulást Szarajevóban – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap vasárnap. A rendezvényen több mint háromezren vettek részt.

Bosznia-Hercegovina ezzel az utolsó olyan európai ország, ahol az LMBT-kisebbség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai az utcára vonultak, hogy kiálljanak jogaikért – hangsúlyozta a lap.

A résztvevők menetét több mint 1100 rendőr biztosította, a rendezvény incidens nélkül zajlott.

Az Oslobodenje napilap helyszínen tartózkodó újságírói arról számoltak be, hogy a hangulat kiváló volt. Az emberek szivárványszínű zászlók lobogtattak, a tömegből hangos dob- és füttyszó hallatszott, a polgárok pedig az erkélyekről és az ablakokból integettek a felvonulóknak.

Egy kisebb tüntetést is szerveztek a konzervatív iszlám követői a melegfelvonulás ellen Szarajevó egyik parkjában, ezen több mint százan vettek részt.

“Tekbír, Allahu akbar!”

felkiáltások is hallatszottak a csoportban.

Branko Culibrk, a melegfelvonulás egyik szervezője beszédében elmondta: korlátozzák jogaikat, ezért kötelességük fellépni ellene.

“Az államnak kötelessége meggátolni az állampolgárok diszkriminációját, így a miénket is”.

Lejla Huremovic, egy másik szervező arról beszélt: tisztában vannak azzal, hogy ez a felvonulás nem fogja azonnal megváltoztatni az emberek felfogását, és sokan lesznek továbbra is olyanok, aki nem mondhatják el, kicsodák. Mindazonáltal úgy vélte: a felvonulás erőt és reményt ad ahhoz, hogy mindez megváltozzon.

“Terjedjen a szabadság és szeretet. Ez a mi álmunk. Erőszak nélküli álom”.

A büszkeségmenethez több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok nagykövete is csatlakozott, utóbbi nyíltan vállalja homoszexualitását, és támogatásáról biztosította a rendezvényt.

“A büszkeségmenet célja, hogy egyforma jogokat biztosítsunk minden ember számára”

– mondta Eric G. Nelson, majd hozzátette: partnerével értékelik azt a tiszteletet és fogadtatást, amelyben Bosznia-Hercegovinában részük van.

A balkáni ország lakosságának többsége konzervatív értékeket követ. Az LMBT-közösség tagjai széleskörű zaklatásokra és támadásokra panaszkodnak, az elkövetőket pedig ritkán büntetik meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top