+ Tudomány

Természeti környezet a gyermekkorban: egészséges lélek a felnőttkorban

A vizsgálatba több mint 940 000 állampolgár adatait vonták be, akik 1985 és 2003 között születtek. A gyermekek esetében 10 éves korukig figyelembe vették a zöldterületek előfordulását a lakókörnyezetükben.

NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / K. Engemann

Dán kutatók űrfelvételek alapján kerestek korrelációt a felnövekvő generáció lelki egészsége és a lakókörnyezetükben található zöldterület nagysága között.

Az egész országra kiterjedő kutatást az Aarhusi Egyetem munkatársai végezték. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a gyermekek lelki fejlődésére a zöldterület. Utóbbi esetében a városi parkokat éppúgy figyelembe vették, mint az erdőket és a falusi környezet zöldterületeit. A kiterjedt vizsgálat eredményeképpen bebizonyosodott a zöldterület kedvező hatása – írja az Űrvilág portál.

Azoknál a serdülőknél és fiatal felnőtteknél, akik gyerekkorukat zöld környezetben töltötték, kisebbnek mutatkozott a pszichiátriai jellegű rendellenességek gyakorisága.

A vizsgálat megállapítása szerint a legkevésbé zöld környezetben élőknél 55%-kal gyakoribbak a pszichiátriai rendellenességek, többek közt a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozások, stresszel összefüggő betegségek, a neurotikus viselkedés és a droghasználat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top