+ Zene

Ez volt az első Nyugaton készült magyar rockalbum

„A Red Star név nem a mi ötletünk volt, hanem az angol menedzserünké, aki azt akarta hangsúlyozni, hogy a „vasfüggöny” mögül jöttünk. Kint persze rögtön kiderült, hogy a közönséget nem ez érdekli, hanem hogy jó-e az, amit lát és hall. ”

Az amerikai Discogs portál internetes áruházának blogja arról tudósít , hogy egy 1968-as magyar vinil bekerült a júliusban legdrágábban eladott lemezek közé. Az Omega Red Star című albumát 1 442 dollárért adták el, s ezzel a 30. legdrágábban eladott lemez volt júliusban. A júliusi listát a Röyksopp 2002-es Melody AM című lemeze vezeti 8 178 dolláros eladási árral.
A Red Star az a legelső külföldön megjelent magyar rocklemez volt, ráadásul megelőzte az Omega itthoni első nagylemezét.

Az Omegának 1966-tól folyamatosan jelentek meg előbb angol nyelvű (Paint it black/ Bus stop/ Bend it / I put a spell on you), 1967-től pedig magyar nyelvű kislemezeik (Nem új a nap alatt semmi / Nem szeretlek, Megbántottál / Nem vagy szép). A zenekar ebben az évben szerepelt az Ezek a fiatalok című filmben: Koncz Zsuzsát kísérték (Ez az a ház). Felléptek a Táncdalfesztiválon is: Zalatnay fődíjas dalát kísérték, ez volt a Nem várok holnapig –  írja a hvg.hu egy korábbi, 2011-es cikke.

az Omega 1968. július 6-án utazott el a szigetországba, ahol 24 koncertet adtak. Előbb Londonban, a zenész-törzshelynek számító Marquee és a Speakeasy klubban (koncertjük után Eric Clapton és George Harrison is gratulált), majd felléptek a nagyobb iparvárosokban és vendégei voltak a BBC Late Night Show című műsorának, ahol magyaros öltözékük is nagy sikert aratott. A zenekar tagjai a turnéra „magyarosch” ruhákat csináltattak: bő szárú, buggyos ingben, hímzett mellényben léptek fel és magyar hangszereket – például citerát – is megszólaltattak.

A hvg.hu cikke további érdekes részleteket közöl az első Nyugaton készített és kiadott magyar rocklemez megszületéséről.

A Red Star című balelit számai:

1. oldal
1. Wake Up (Vigyázz, vigyázz rám) (Presser Gábor – Adamis Anna)
2. Mamma Said (Azt mondta az anyukám) (Presser Gábor – S. Nagy István, Hajnal István)
3. If I Were The Wind (Ha én szél lehetnék) (Presser Gábor – John Martin)
4. Red Rose (Rózsafák) (Presser Gábor – S. Nagy István)
5. Tomorrow (Holnap) (Presser Gábor – Kóbor János, Hajnal István)
6. There’s Nothing I Can Do (Nem tilthatom meg) (Presser Gábor – S. Nagy István, Hajnal István)
2. oldal
1. Once I Knew A Girl (Ismertem egy lányt) (Presser Gábor – Adamis Anna)
2. Clown (Volt egy bohóc) (Presser Gábor – Adamis Anna)
3. Hungarian Folk Song (Kállai kettős) (Presser Gábor feldolgozása)
4. Trumpeter Charlie (Trombitás Frédi) (Presser Gábor – Hajnal István)
5. Dead Are The Flowers (Halott virágok) (Presser Gábor – Adamis Anna)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top