+ Film

A filmművészet és genitáliák páratlan találkozása

A különféle cenzúrák miatt számos változata létezik: Nagy-Britanniában csak 98 perces volt a bemutatott film, sőt Olaszországban, amikor végre újra bemutatták a közönségnek, már csak nyolcvanegynéhányperc maradt belőle.

Negyven éve, valószínűleg egy ugyanilyen forró augusztusban mutatták be Tinto Brass Caligula című filmjét, melyre enyhe kifejezés lenne az, hogy nagy port kavart, sőt még az is, hogy botrányos. A (szoft) pornónak is beillő erotikus-történelmi film (már ha létezik ilyen műfaj) peres ügyek tucatjait vonta maga után, cenzorok tömegét akasztotta ki. – Ezzel a felütéssel kezdi visszatekintését a filmtett.ro filmes portál.

A film szinte összeforrt a pervezió fogalmával, ám ez nem kizárólag a rendező Tinto Brassnak köszönhető (persze azért őt sem kell félteni, hiszen például 1976-os filmje, a Salon Kitty is egy náci bordélyház történetét mutatta be igencsak bátor stílusban),

hanem a film producerének, Bob Guccionénak, aki éjszakánként pornográf jeleneteket forgatott a filmhez a meglévő díszletben és ezt a titokban vágta-vágatta össze a nappal felvett részekkel.

A filmet az 1979-es Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, az akkor levetített változat három és fél óra volt, ám a későbbi hivatalos verzió már csak 156 perc volt. Tény, hogy ezt a 156 perces változatot is igen kevés helyen láthatták a nézők, a cenzúra a legtöbb országban jócskán megvágta a filmet. Magyarországon és Romániában is évtizedekig tiltólistán volt, csak a 21. században mutatták hivatalosan be. Másfelől voltak olyan országok is, ahol nem a cenzúra állt a film útjába.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top