+ Film

Pénzzel csábítják Oroszországba Hollywoodot

Tavaly Lengyelországben vezettek be 30 százalékos adóvisszatérítési rendszert, Magyarország is 30 százalékra emelte sajátját, Románia pedig 45 százalékos pénzvisszatérítési programot hirdetett külföldi produkciók számára.

A közép- és kelet-európai országokéhoz hasonló nagyságú pénzvisszatérítési programot indít idén külföldi filmprodukciók számára Oroszország, a program költségvetése 2021-re eléri a 22,6 millió dollárt (6,4 milliárd forintot) – adta hírül a Hollywood Reporter. A cél az, hogy támogassák külföldi filmek forgatását Oroszországban a helyi infrastruktúra használatával.

A program részleteit még nem ismertették, de a várakozások szerint a visszatérítés nagysága várhatóan a produkciók által Oroszországban elköltött összeg 30-40 százaléka lesz.

Ez hasonló a közép-és kelet-európai országok, köztük Magyarország, Lengyelország és Románia által alkalmazott támogatási rendszerhez.

Tavaly Lengyelországben vezettek be 30 százalékos adóvisszatérítési rendszert, Magyarország is 30 százalékra emelte sajátját, Románia pedig 45 százalékos pénzvisszatérítési programot hirdetett külföldi produkciók számára – emlékeztetett a filmes szaklap.

Az orosz program nyitott lesz minden külföldi produkciós vállalat, köztük hollywoodi cégek előtt.

A kulturális tárca várakozásai szerint növekedni fog az orosz földön forgatott külföldi filmek száma

– mondta Alekszander Szemjonov, a Kinobusiness című orosz lap főszerkesztője a The Hollywood Reporternek. Véleménye szerint a hollywoodi stúdióknak a támogatással már előnyös lesz az oroszországi forgatás és az európai cégek is valószínűleg nagyon ki fogják használni a rendszert, köztük a orosz filmgyártó létesítmények bérlésének lehetőségét. .

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Timur Makszimov gazdasági miniszterhelyettest idézve arról írt, hogy a programban 1,5 milliárd rubel lesz elérhető 2021-re. Az ősszel induló rendszerben 2019 végéig 70 millió rubelt (285 millió forintot) biztosítanak. Jövőre 700 millió rubelre növelik a támogatást. A programot az állami Russian Export Center működteti.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top