+ Színház

Orosz Ákos kapta a Kaszás Attila-díjat

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Orosz Ákos mellett Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, valamint Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott.

mti

Orosz Ákos színművész, a Vígszínház társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, amelyet az országos színházi évadnyitó gála keretében adtak át pénteken a Pesti Magyar Színházban.

A tizenkettedik alkalommal átadott díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A szavazás első fordulójában mintegy 32 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Orosz Ákos mellett Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze és Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott.

A jelöltek közül a közönség voksai döntöttek a díjazott személyéről.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a 2019/2020-as színházi évadot megnyitva köszöntőjében a csapatmunka erejére hívta fel a figyelmet.
Arról beszélt, hogy minden művész, alkotó azzal az attitűddel lát neki a munkának, hogy rálásson a világra, megismerje, meglássa az elérhetetlennek tűnőt, a még ismeretlent, az addig megismerhetetlent, és ehhez társakra van szüksége.
Kiemelte, hogy idén hatodik alkalommal ünnepelnek együtt az évadnyitón és tartanak egész napos szakmai konferenciát.
Az országos színházi évadnyitónak otthont adó Pesti Magyar Színházról szólva elmondta: bízik abban, hogy januártól ismét nemzeti színház lesz a neve, nemzeti színház, amely az ifjúságot szolgálja.

A Kaszás Attila-díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, és évek óta nagy összefogás kíséri az elismerés átadását. A díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, lebonyolítását pedig a Magyar Művészeti Akadémia támogatja jelentős forrással.     A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén második alkalommal ajánlott fel díjat 400 ezer forint értékben. A Raiffeisen Bank hagyományosan átadja az 500 ezer forinttal járó elismerését, a jelöltek megismertetésében pedig az MTVA vállal jelentős feladatokat.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere felidézte, hogy 2008-ban, Kaszás Attila halála után alapította az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület, amely a mai napig felügyeli a jelölés folyamatát.

A díjat átvéve Orosz Ákos arról beszélt, hogy a díj mindhárom jelöltnek szól, hiszen saját társulataik, kollégáik kiválasztották őket, és ez a legfontosabb a nézők szeretete mellett.

„Ez valóban egy nagy család” – mondta, hozzátéve, hogy az előadások létrehozásának egymás tisztelete, szeretete és a csapatmunka az alapja.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba és Nagy Csongor Zsolt vehette át.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top