+ Tudomány

Átrendezték az űrállomást, kedden csatlakozhat az androidszállító űrhajó

Fedor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas „robonauta”. Képes járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni. Fedort fokozatosan bővülő mesterséges intelligenciával is ellátják majd.

forrás: AFP

Kedd hajnalban újrapróbálkoznak a Szojuz MSZ-14-es űrhajó dokkolásával, azonban egy másik, a Zvezda (Csillag) szolgálati modulra csatlakoztatják, amelyre eddig a Szojuz MSZ-13 űrhajó van kapcsolva. Az űrhajósok nélküli Szojuz MSZ-14-nek szombat reggel kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de gondok akadtak az űrállomáson lévő Kursz nevű automata dokkoló rendszer jelerősítőjével, ezért nem sikerült

A  Szojuz MSZ-13 űrhajót hétfőn kézi vezérléssel csatlakoztatták át a Poiszk kutatómodulhoz.

A Fedor androidot szállító Szojuz MSZ-14 űrhajó szombaton nem tudott automata üzemmódban csatlakozni a Poiszk (Kutatás) modulhoz. Az átcsatlakoztatást a koroljovi irányítóközpont tájékoztatása szerint Alekszandr Szkvorcov orosz kozmonauta irányította, Andrew Morgannek, az amerikai NASA és Luca Parmittanónak, az európai ESA űrkutatási hivatal űrhajósának a részvételével. Ők hárman a Szojuz MSZ-13 fedélzetén érkeztek az űrállomásra.

A Szojuz MSZ-14 űrhajó csatlakoztatására kedd hajnalban tesznek újabb kísérletet, ezúttal a Zvezda (Csillag) modulhoz próbálják meg dokkoltatni. Szombaton ez nem sikerült, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, mert probléma merült fel az űrállomáson lévő, Kursz (Irány) elnevezésű automata dokkolórendszer jelerősítőjével, és az űrhajónál eddig soha nem tapasztalt kilengést észleltek.

Kedd hajnalban tehát újrapróbálkoznak a Szojuz MSZ-14-es űrhajó dokkolásával, azonban egy másik, a Zvezda (Csillag) szolgálati modulra csatlakoztatják, amelyre jelenleg a Szojuz MSZ-13 űrhajó van kapcsolva.

Az űrhajóval 99 méterre közelítették meg a Poiszk modult, majd visszatérítették a biztonságos 279 méteres távolságra.

A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt a kazahsztáni Bajkonurból, fedélzetén egy ember alakú robottal, Fedorral (oroszosan: Fjodorral), „akinek” a neve a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés rövidítéséből lett. A robot, amelyet a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarnak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozza, de korlátozottan önálló cselekvésre is képes.

Vlagyimir Szolovjov, az űrmisszió orosz részének vezetője szombaton azzal indokolta a Szojuz MSZ-14 csatlakoztatására kijelölt modul cseréjét, hogy a Zvezdához történő automatikus dokkoláskor több lehetőség adódik a művelet ellenőrzésére.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top