+ Tudomány

Megtalálták a két eltűnt barlangász felszerelését

Megtalálták a Tátrában a hét végén eltűnt két barlangász felszerelését kedden, de továbbra sem kaptak életjelet tőlük – közölte a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka, Jan Krzysztof.

A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta útjukat.

A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

Krzysztof szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben.

A mentőakció résztvevői – a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek – jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást.

A mentést rendkívül nehéznek minősítik egyebek között a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top