+ Zene

Bajba került Plácido Domingo

A San Franciscó-i opera kedden lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo október elejére tervezett koncertjét.

Az operaház közleményben jelentette be, hogy noha az operaénekes-igazgató elleni vádak szerint a szexuális zaklatás nem San Franciscóban történt, a dalszínház elkötelezett a szexuális zaklatások elleni szigorú politikája iránt és elvárja a társulat minden tagjától, hogy szakmai viselkedésével eleget tegyen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

Kedden a Los Angeles-i opera bejelentette, hogy külső tanácsadókat kér fel a sztár elleni vádak kivizsgálására. Kedden egyébként a Philadelphiai Zenekar is visszavonta Domingo meghívását az évadnyitó koncertre.

Az AP amerikai hírügynökség kedden adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt. A riport szerint Domingo évtizedeken keresztül visszaélt beosztásával és a művésznőket szexuális viszonyra kényszerítette. Aki erre nem mutatkozott hajlandónak, annak állítólag csupán jelentéktelenebb szerepeket osztott, vagy el is vette tőlük a szerepeket. Az amerikai újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az egyik – szintén névtelenséget kérő – operaénekesnő pedig részletekkel is szolgált Domingo viselkedéséről. Az AP mindehhez hozzáfűzte: művészberkekben ismert volt, hogy Domingo szerette a női társaságot.

A botrány kirobbanásakor a Los Angeles-i opera közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta:

„Plácido Domingo három évtizede dinamikus alkotója a Los Angeles-i Operának és Los Angeles művészeti életének. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük alkalmazottainknak és művészeinknek azt a szakmai környezetet, amelyben nyugodtan alkothatnak”.

Az NPR amerikai közszolgálati rádiónak megküldött nyilatkozatában a kaliforniai operaház azt is leszögezte:

„hitünk szerint minden alkalmazottnak és művésznek joga van a tiszteletre és arra, hogy biztonságban érezhesse magát a munkahelyén”.

Plácido Domingo rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat:

„Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult”.

A washingtoni Kennedy Központ, ahol más színházak mellett a washingtoni operaház is működik, kedden nyilatkozatban határolódott el a szexuális zaklatásoktól, de leszögezte, hogy Plácido Domingo 2011 óta nem igazgatója az amerikai főváros operaházának.

A New York-i Metropolitan – ahol Domingo novemberben Puccini Pillangókisasszony című operájában lép fel – nyilatkozatában azt közölte: tudomásul veszik a szexuális zaklatásokról szóló híreket, de mindaddig nem döntenek a művész és az operaház együttműködéséről, amíg a vádakkal kapcsolatos vizsgálat be nem fejeződik.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Ukotaf szerint:

    Nos, 30 év elteltével én is állíthatok bármit (evvel nem védeni akarom Domingot), például, mondhatnám, hogy Sass Sylvia (aki vevőm volt vagy Failoni Donatella) ajánlatot tett. Nagy pénzeket fizettek volna és ma már híres ember lennék. Domingo hagyatéka evvel nem sérül, szerencsére. Mindannyiunknak vannak gyengéi, még 30 év után is. Eddig hol voltak, Hölgyeim?
    Tisztelettel: Baranyai György

  2. Szerencsi Veronika szerint:

    Kizártnak tartom, hogy a kivételes képességű művésznek és jóképű, sármos Placidónak szüksége lett volna leteperni bárkit is. Nők, tinik serege igyekszik seregestül a mindenféle zhenekarok, mindenféle tagjai alá mászni. Zaklatják a zenészeket – ott nincs is olyan, hogy „visszazaklatás”? A Beatles fiúk, hogy rohangáltak a nők elöl. Akkor egy Domingó kényeszerült zaklatni???? Ugyan kérem. Szerintem a pofára esett, irigy hölgyemények – mert a másiknak adott jobb szerepet, nagyobb gázsit, stb kitalálják, hogy csak ferde úton lehetett elérni azt amit ők kaptak. Viszont bátran kijelentem, hogy engem nem zaklatott – sajnos!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top