+ Képzőművészet

Nem engedik ki Angliából Monet Velencéről készült világhírű festményét

A brit kormány exporttilalom elrendelésével akadályozta meg, hogy Claude Monet Le Palais Ducal című, Velencéről készült világhírű festményét elvigyék Nagy-Britanniából, és ezáltal lehetővé tette, hogy a mű brit tulajdonba kerülhessen.

A Velencei dózsepalotát és tükröződését a Canal Grandén ábrázoló alkotást 1908-ban festette a francia impresszionista festő. A Sotheby’s aukciósház árverezte el februárban 27,5 millió fontért, egy kilétét felfedni nem kívánó külföldi vásárló tulajdonába került. Az 1930-as években az Egyesült Királyságba költözött Erich Göritz német textiliparos gyűjteményéből a család bocsátotta árverésre a képet.

Helena Newman, a Sotheby’s európai elnöke akkor „igazi mesterműnek, Monet Velencéről festett legnagyobb alkotásai egyikének” nevezte a festményt.

A brit kormány illetékes testülete szerint a műalkotás kivitelét azért akadályozták meg, mert ez a szép festmény egy fontos képzőművész pályájának fontos periódusából való. Monet 1900 utáni utazásaiból kevés műalkotás szerepel brit gyűjteményekben.

Brit galériáknak most három hónapjuk van arra, hogy előteremtsék az aukción elért leütési árat és az illetékeket.

A döntés egy héttel az után született, hogy ugyanez a testület megakadályozta, hogy J. M. W. Turner egyik híres festményét, a Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló képet kivigyék az országból.

A tilalom december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset, amelynek értékét 10 millió fontra becsülik szakértők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top