+ Ajánló

Hatalmas fesztivál lesz Szentendrén augusztus utolsó hétvégéjén

A  XIV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál – 2019. augusztus 30.- szeptember 1. – Szentendre belvárosában

Idén még nagyobb, még színesebb programkínálattal várják a látogatókat az év „legszentendreibb” eseményén: a mediterrán város immár 14 éve, hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivállal búcsúztatja a nyarat. A mind műfajában, mind tematikájában sokszínű programsorozatban a három nap alatt több, mint 250 program várja a látogatókat. Az ArtUdvarok programsorozatban 44 házigazda nyitja meg óvárosi udvarát, és kínál programokat. A tematikus városi séták mellett jótékonysági gumikacsa-verseny, minden este fényfestés, két színpadon számtalan koncert – így Bagossy Brothers Company, Soulwave, Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackák-, performanszok, kiállítások, workshopok, gyerekprogramok.

A város nyárbúcsúztató eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált immár 14. alkalommal rendezi meg a Szentendrei Kulturális Központ a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával. A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit a kultúra, a művészet és a vendéglátás területén, s néhány napra késő esti, igazi mediterrán élet töltse meg a belvárost. A fesztivál állandó elemei: koncertek, fényfestés, tematikus városi séták, Gasztro utca, jótékonysági gumikacsa-verseny, Fő téri gyerekprogramok, Kísérőprogramok. A rendezvény fő rendezvénysorozata, a „Házak, udvarok, házigazdák” új nevet kapott: ArtUdvarok.

„Csak ez a program­sorozat 44 helyszínen közel 200 programot kínál, azaz a portákba betérő vendégek szinte az egész várost megismerhetik egy teljesen új, bensőséges oldaláról. A művészet mindenütt jelen lesz: megjelenik az egyházi helyszíneken a SacraArt égisze alatt, de még a tányérokon is, a GastroArt-ban résztvevő éttermeknél.”

– Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Az ArtUdvarok programjain a látogatók betekintést nyernek a szentendrei udvarokba, találkozhatnak az ott lakókkal, megismerhetik munkájukat, életüket. Ők a házigazdái az eseményeknek, ők szervezik a programokat. Van közöttük festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás. A programsorozatban 44 helyszínen, közel 200 program közül választhatnak a látogatók.

(Egyes programok belépődíjasok. Ezekre jegyek már elővételben is válthatók a fesztivál honlapján: www.szentendreejjelnappalnyitva.hu.)

Az idén először nem csupán rekordmennyiségű kávézó, galéria, étterem, múzeum, valamint helyi lakosok udvarai nyílnak meg a fesztiválon a látogatók számára, hanem Szentendre szakrális terei is. A SacraArt keretein belül a város felekezetei különleges, az év többi részén nem látható és hallható zenei és interaktív programokkal várják – nemcsak az adott gyülekezethez, közösséghez tartozó- érdeklődőket.

A kulináris élvezetek kedvelői a GastroArtban 11 étteremben és cukrászdában kóstolhatják végig a vendéglátósok és a szentendrei képzőművészek együttműködésével, kizárólag erre a hétvégére elkészített ételkreációkat. A GastroArt-hoz egy városi séta is kapcsolódik, mely a belső kulisszatitkokra derít fényt.

Szentendre ikonikus központi helye, a Fő tér reggeltől késő délutánig a gyerekeké (bábszínház, kézműves foglalkozások, ügyességi programok), este pedig a felnőttek szórakozási lehetőségét biztosítja a Silent Disco, azaz több csatornás vezeték­nélküli fejhallgatós „csöndes” zenei party.

A Dunakorzó belvárosi szakaszán elterülő Gasztro Utca a kikapcsolódás, a feltöltődés, a pihenés helyszíne. Aki a fesztivál ideje alatt ellátogat ide, délutántól késő estig koncerteket hallhat, szépülhet a DM Szépségkamionjában, pihenhet a Telekom Epic Drama Chill Zone-jában, illetve gasztronómiai különlegességeket kóstolhat.

Szinte mindannyiunkban megvan az új, ismeretlen dolgok felfedezése iránti vágy. Ezért is hozta létre városunk Tourinform Irodája a szentendrei Városismereti sétákat, amelyek során mindenki – a saját érdeklődési körének megfelelően – megismerheti Szentendre rejtett kincseit.

Erre a hétvégére a város többi kulturális intézményei, helyszínei is számtalan programot biztosítanak: a Kísérőprogramokban megtalálható például a Szeretem Szentendrét fotózási lehetőség, a Ferenczy Múzeumi Centrum ArtCapital fesztiválja, a jótékonysági gumikacsa-verseny, a Japán Kert-beli Japán nap, a Művész Teraszkoncertek, a Mondvacsinált utcafesztivál.

 2019-től – a környezettudatosság jegyében – már a szen­tendrei fesztiválokon is RePoharat használhatnak a látogatók. A színes műanyagpoharakat többször is tele lehet töltetni frissítő üdítővel, sörrel a fesztivál standjainál. (Az első ital megrendelésekor fizetett betétdíjat távozáskor, a pohár pultoknál való leadásakor visszakapja a látogató.)

A műanyagpoharakon lévő QR-kód a szentendrei nyári fesztiválokról is ad információt: mobiltelefon­ja a www.szentendreprogram. hu oldalra navigál, ahol válogathat a programok között.

A fesztivál ingyenes!

Online programfüzet: Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programfüzet

Weboldal: www.szentendreejjelnappalnyitva.hu

Az esemény Facebook oldala: Szentendre Éjjel Nappal Nyitva

Hatalmas fesztivál lesz Szentendrén augusztus utolsó hétvégéjén
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top