+ Képzőművészet

Három férfi és egy nő ellopta Hunyadi János kardját

Szerdára virradóra ellopták a kilenc napja felavatott zimonyi Hunyadi János-szobor kardját, a hatóságok azonban már el is kapták a tolvajokat – közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap az internetes oldalán.

Az újság közlése szerint a kard hamarosan visszakerül a helyére.

A bronzszobor kardját három férfi és egy nő lopta el, a nőt a rendőrség szabadon engedte, két férfit őrizetbe vett, egy után pedig körözést adott ki.

Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát a múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő.

Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát – amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira – a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Kara Kozgun

    2019-08-01 - 10:55

    Az orrbán rendszer+ sidó művészet, izléstelenség karikatúrája!

  2. Nagy György

    2019-08-01 - 11:14

    A szobor nemzeti nagyságunkat a nándorfehérvári diadalt követő alkoholmámor kezdődő pestissel súlyosbított állapotában ábrázolja. A művészi szabadság szent, de az átvevők és felavatók vaksága kevésbé becsülendő. Jobb lett volna, ha a karddal együtt az egész szobrot ellopják.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top