+ Film

Sztálin halála miatt alkotmánybírósághoz fordul a Pionyer mozi

Cenzúra címén az orosz alkotmánybírósághoz fordult a Pionyer moszkvai filmszínház a Sztálin halála című brit-francia filmszatíra vetítési engedélyének tavalyi visszavonása miatt – közölte pénteken a mozit képviselő Bartoliusz ügyvédi iroda.

A Pionyer vezetése sérelmezi, hogy a filmszínházra 2018 februárjában 280 ezer rubeles (ez jelenleg mintegy 1,3 millió forintnak felel meg) bírságot szabtak ki, miután a filmet a kultuszminisztériumi vetítési engedély visszavonása ellenére is lejátszotta.

A Sztálin halálát tavaly januárban, a premier előtt zárt vetítésen tekintették meg prominens orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagáló” film bemutatását. Az aláírók szerint a „szélsőséges információt tartalmazó” filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való bemutatása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek”.

A Pionyer a tilalommal dacolva négy alkalommal vetítette le a Sztálin halálát, csak azután vette le műsoráról, hogy a rendőrség nagyszabású razziát tartott a moziban. A mozi azt követően fordult az alkotmánybírósághoz, hogy más törvényszékeken nem sikerült érvényt szerezni álláspontjának. A polgári peres bíróságok úgy ítélték meg, hogy a kulturális tárca törvényesen járt el.

A Pionyer azt szeretné elérni, hogy az alkotmánybíróság nyilvánítsa a filmvetítési jog kiadásának és visszavonásának eljárását az orosz alaptörvényt sértő cenzúrának. A filmszínház egyúttal vitatja a szélsőségességről szóló törvény rendelkezéseit, rámutatva, hogy azokat nemritkán a politikai szatíra peren kívüli megbélyegzésére használják fel. A mozi vezetése szerint ez mind a szólásszabadságot, mind pedig a kérelmező bírósági jogvédelemhez való jogát sérti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top