+ Képzőművészet

A rongálások miatt köztéri galéria lesz a Lennon-fal

Köztéri galériává alakítja át a prágai Kampa-szigeten lévő híres John Lennon-falat a Máltai Lovagrend, a rendőrség kamerákkal fogja felügyelni a falat és közvetlen környékét – állapodott meg a Máltai Lovagrend, prágai belváros önkormányzata és a rendőrség.

A fal tulajdonosa, a Máltai Lovagrend nagyobb védelmet akart a népszerű helynek, amely az utóbbi időben a főként külföldi turisták prédájává vált.

„Több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután mindenfélét, gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festenek a falra”

– hívta fel a figyelmet a problémára Hedvika Cepelová, a lovagrend szóvivője. A közelmúltban feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

A szerdai megállapodás értelmében a jövőben a falra csak a John Lennonra utaló képek kerülhetnek, azok is kizárólag hivatásos művészektől.

A köztéri galéria működésének részletes szabályzatát a következő hetekben dolgozzák ki – mondta Cepelová. A fal mellett többnyelvű táblákat helyeznek el, amelyek tájékoztatják a látogatókat a hely történetéről és a viselkedési szabályokról.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán, a Velkoprevorské téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések és olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

A szocialista hatóságok ezért a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult, bekerült a prágai úti kalauzokba is. Ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top