+ Tudósítás

Gyertyák ragyogták be a vizet Szentendrén, a Duna ünnepén

A Duna és a népzene kapta a főszerepet a hétvégén megrendezett Szentendrei Ister Napokon, mely számos családi programmal várta vendégeit. Beszámolónk az esemény szombati napjáról.

Nem csak a Balaton partján zajlik az élet. Szentendre egyébként is nyüzsgő utcáin hangos népzene csendült fel, és Dunát úszó gyertyák fénye ragyogta be az elmúlt hétvégén, amikor ismét megrendezték a Szentendrei Ister Napokat.

A másfél évtizedes múltra visszatekintő ingyenes családi rendezvény idén is gyermek- és vízisportprogramokkal, táncházzal, koncertekkel és gasztronómiai különlegességekkel várta a résztvevőket a megújult Postás strandon és a Duna korzón.

A szombati napot jóga, majd röplabda villámtorna indította. A közönség megismerkedhetett a SUP evezés, azaz álló evezés rejtelmeivel, a Vissza a Vadonba csapata ügyességi játékokkal, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség pedig ingyenes egészségmegőrző szűrővizsgálatokkal várta az érdeklődőket. A prevenciós program részét képezte a vérnyomásmérés, az allergiateszt és önismereti foglalkozás is, Török Bea, az EFI gyógytornásza pedig a helyes testmozgásról mesélt.

A strandon kapott helyet a dartsfoci is, ami egy hatalmas, felfújható dartstábla, melynek labdával kell a közepébe találni. Hőség ide vagy oda, a játékot a gyerekek és szüleik is előszeretettel próbálták ki. Ottjártunkkor, délben a közönség nagy része vagy a megújult szabadstrandon hűsölt, vagy a mellette található gasztrokocsmában csillapította éhségét, szomját.

fotó: Várkonyi Zsolt

Óriási népszerűségnek örvendett a Teddy Beer pub, ahol a hamburgerek mellett különböző kézműves csapolt sör és limonádé, valamint színes koktélok közül válogathattak a fesztiválozók. A sportosabbak biciklivel érkeztek a fesztiválra, ők is azonnal a pult felé vették az irányt. A Teddy Beer pubba betért néhány, a helyszínen szolgáló mentős is, akiknek szerencsére nem volt sok feladatuk, és természetesen csak egy-egy kévét fogyasztottak.

A Duna korzón felsorakozó kiállítóknál az Ister Napok vendégei sokféle étel- és italkülönlegességet kóstolhattak meg. A szervezők idén vezették be a többször használható, visszaváltható műanyagpoharakat, ezzel is csökkentve a műanyaghulladék mennyiségét. 4 óra tájban egyre nagyobb tömeg gyülekezett a színpad előtt, ahol a Zora zenekar és Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület szolgáltatta a talpalávalót a népzene és néptánc szerelmeseinek.

Nem csak a színpadon álló fellépők perdültek táncra, hanem a fesztivál résztvevői is, akik számos lépést eltanulhattak. A vidám, önfeledt utcai táncházhoz idősek és gyerekek egyaránt csatlakoztak, így családias fesztiválhangulat alakult ki a szombati forró szentendrei délutánon.

fotó: Várkonyi Zsolt

Este Szabó Enikő és Zenekara lépett színpadra, vendégük Waszlavik László volt, majd a Guča Partyzans Brass Band koncertjével folytatódott a program. Az este fénypontja a zenés gyertyaúsztatás volt, amely egyszersmind megkoronázta a Duna ünnepét, a mulatság pedig vasárnap tovább folytatódott.

fotó forrása: Facebook

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Bandi szerint:

    Az, hogy a Bibliában leírt építmény valóban létezik, az nem jelenti azt, hogy a Bla-bla (bi bla) igaz. Vannak részei, ami igaz, és vannak részei ami nem.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top