+ Film

Megszünteti fiatal filmeseket támogató alapítványát az orosz rendező

Alekszandr Szokurov, Az orosz bárka rendezője bejelentette, hogy megszünteti a fiatal alkotókat támogató filmes alapítványát az orosz kulturális minisztérium „ellenségessége” miatt – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással” vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését.

Az orosz rendező 2013-ban hozta létre az alapítványt azzal a céllal, hogy

„támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban”.

Az orosz rendőrség 2018 decemberében nyomozást indított az alapítvány ellen sikkasztás gyanújával, de a vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált. Egy másik orosz rendezőt, Kirill Szerebrennyikovot házi őrizetben tartanak, őt 2017-ben szintén sikkasztással vádolták meg. Támogatói szerint politikai indítékból folyik ellene eljárás, de tárgyalását többszöri halasztás után még mindig nem tűzték ki.

Szokurov bírálta Oleg Szencov ukrán filmrendező bebörtönzését, akit 2015-ben terrorcselekmény kitervelése miatt ítéltek 20 évi börtönbüntetésre Oroszországban. Az Amnesty International szerint az ítélet „végzetesen elhibázott” volt, és a tárgyalás a sztálini időket idézte. 2018-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította Szokurov kérését, hogy lépjen közbe Szencov ügyében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top