+ Ökológia

A műanyagot nyelt madarak elpusztulnak az éhségtől

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka – derült ki a dán környezetvédelmi ügynökség által készített tanulmányból.

A műanyag eltömítette a madarak gyomrát, ami miatt éheztek.

„A dán strandokon elhullva talált északi viharmadarak több mint 95 százalékának tetemében műanyagot találtunk”

– közölte John Pedersen, a tanulmány szerzője.

Az Észak-tengeren és az Atlanti-óceán térségében élő viharmadarak a tenger felszínén kutatnak élelem után, ahol megmondhatatlan mennyiségű műanyaghulladék úszik.

„A madarak halásznak és ha zsákmányhelyükön van egy kis műanyag, azt is lenyelik, és a műanyag felhalmozódik a gyomrukban”

– idézte Pedersent a Ritzau dán hírügynökség.

„A műanyagtól telítve érzik magukat, de mivel az nem élelem, elpusztulnak az éhségtől”

– tette hozzá a kutató.

A világ óceánjaiban, tengereiben úszó műanyaghulladék nagysága világszerte aggodalomra ad okot. Márciusban a Fülöp-szigeteki partoknál elpusztult egy bálna, amelynek gyomrában 40 kilogramm műanyag volt – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Az Európai Unió a közelmúltban megszavazta, hogy 2021-tól betiltják az egyszer használatos műanyagtermékeket, szívószálat, evőeszközöket, fülpiszkálót, amely az Európai Bizottság becslése szerint az óceánokban úszó műanyaghulladék mintegy 70 százalékát teszi ki.

A műanyaghulladék egy részét megeszik a tengerben élő állatok, köztük a teknősbékák, fókák, bálnák, a tengeri madarak, valamint a halak és a kagylók is, amelyeket az ember is elfogyaszt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top