+ Pályázat

Ők nyerték a Karc kritikaíró pályázat 2019-es díjait

Káel Csaba, Gubán Mária, Molnár Fanni, Nagy Klára, Radnóti Sándor. Fotó: Posztos János

A Müpa a 2018/2019-es évadában harmadik alkalommal hirdette meg a Karc kritikaíró pályázatot, ahova fiatal szerzők szövegeit várták. A beérkezett pályamunkákat hatfős szakmai zsűri bírálta el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, popzenei szakíró, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró voltak.

A 30 év alatti jelentkezők a Müpa idei évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk. A 2018/2019-es szezon különlegességét az adta, hogy a pályázat 2019 januárjában szimpóziummal indult, ahol a zsűri tagjai egész napos előadássorozat keretében vezették be az érdeklődőket a kritikaírás rejtelmeibe. A tavalyihoz hasonlóan a pályázat alatt a szövegek zsűrizése jeligékkel zajlott. A beküldött pályamunkák közül a zsűri online szavazásra bocsájtott rövid listás alkotásai közül került ki a közönségdíjas pályamunka.

Fotó: Posztos János

Az ünnepélyes díjátadóra 2019. július 8-án került sor a Müpában. Radnóti Sándor, a szakmai zsűri elnöke beszédében a kritika személyes hangnemének fontosságáról beszélt, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója pedig ismertette az eredményeket, és átadta díjakat: többek között a nagy értékű Müpa-utalványokat, publikálási lehetőséget a Müpa Magazinban, valamint egy koncertlátogatással egybekötött utazást egy olyan európai nagyvárosba, ahol az Európai Koncerttermek Szövetségének (ECHO) egyik tagintézménye, a Müpa társintézményeinek egyike működik.

A Karc kritikaíró pályázat díjazottjainak listája a szakmai zsűri döntése alapján a következőképpen alakult:

Az I. és II. díjat Gubán Mária Vetkőzni senki nem szeret és A Te földed is című pályaművei érdemelték ki.

Fotó: Posztos János

A III. díjat Molnár Fanni Kárhozat és gyász című kritikája nyerte el.

A Müpa weboldalán leadott szavazatok alapján a közönségdíjas Nagy Klára Benned a létra című pályamunkája lett.

A szakmai zsűri által közönségszavazásra bocsájtott kritikák – immár a pályázók neveit felfedve – a Müpa Karc oldalán olvasható.

A Müpa a következő, 2019/2020-as évadban ismét kiírja majd a Karc pályázatot, mely a sikeres debütálás után ismét szakmai szimpóziummal kezdődik majd, és a komolyzenétől a világzenén át az újcirkuszig számtalan műfajban várja majd a fiatal kritikusok egyedi hangvételű, olvasmányos írásait.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top