+ Tánc

Néptáncosok lepik el a Tisza-parti város köztereit

A szegedi sétálóutcákon az együttesek felvonulásával indul a kisfesztivál. A résztvevők a Dugonics téren adnak néhány virtuóz ízelítőt a programkínálatból.

fotó: szeged.ma

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő XI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

Idén a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett tíz társulat mutatkozik be, közülük a Terbete néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról érkezik. Az együtteseket a nyíregyházi Szikes zenekar kíséri – mondja Roboz István szervező.

A hagyományokhoz híven a fesztivál az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz.

A fellépésekkel nem ér véget azonban a fesztivál programja, a Károlyi-kollégiumban szombaton késő este az együttesvezetők adnak műsort, melyet hajnalig tartó táncház követ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top