Hírforrás

Olvasói élőlánc szerveződik az egri könyvtárnál

A könyvtár által közzétett felhívásra majd’ kétszázan regisztráltak. Az érintett útszakaszt a résztvevők biztonsága érdekében lezárják a forgalom elől.

Élőláncot alkotva olvasók és önkéntesek segítik pénteken a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár költöztetését Egerben. Az intézmény átmenetileg a helyőrségi művelődési otthonban működik majd mostani központja, a nagypréposti palota felújításának ideje alatt.

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a bibliotéka szolgáltatási igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a felhívásra több mint százötven önkéntes – olvasó, diák – regisztrált, így reményeik szerint áthidalható lesz a két helyszín közötti körülbelül kétszáz méteres távolság.

Az élőláncban közreműködők várhatóan több ezer kötetet lesznek képesek megmozgatni. Bár ez az intézmény háromszázezres állományához mérten – amelynek fele nem a polcokon, hanem raktárban van – jelképes mennyiségnek tűnhet, mégis nagy segítség a munka dandárját végző könyvtári dolgozóknak. A jelzett időszakban – délelőtt 10-11 óra – között az érintett útszakaszt a résztvevők biztonsága érdekében lezárják a forgalom elől.

Az igazgatóhelyettes szerint a könyvtár főépületének felújítása előre láthatólag jövő tavaszig tart, a költöztetéssel pedig augusztusban végeznek. Ezután néhány hétre bezárnak, majd ősztől már átmeneti helyükön várják az olvasókat.

A nagypréposti palotát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, egy összességében csaknem 1,9 milliárd forintos költségvetésű beruházási csomag részeként újítják fel – közölte Zentai László, a városi önkormányzat médiareferense.

Az épületre ebből a forrásból 384 millió forintot fordítanak. Lift beszerelésével teszik akadálymentessé a létesítményt és a rekonstrukció része lesz a tetőzet teljes cseréje is. A falakon belül egyebek mellett számítógépes oktatótermet hoznak létre, és megújult környezetben működhet tovább az értékes helyismereti gyűjtemény is.

A nagypréposti palota az egri Kossuth Lajos utca barokk épületegyüttesének egyik nevezetes tagja. A rokokó palotát egy, a 18. század elején épült ház helyére, Fellner Jakab tervei alapján 1774 és 1776 között építtette gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top