+ Irodalom

1984: Recept vagy vészharang?

Az utóbbi időben terjed a világhálón egy mém, angolról fordítva a következő felirattal: 1984 – Figyelmeztetés akart lenni, nem útmutató.

Hetven éve, 1949. június 8-án jelent meg George Orwell 1984 című kultuszregénye, amely túlélte a hidegháborút és az ezredfordulót is – az ujszo.com.

Orwell további fontos újítása az volt, hogy friss, eredeti nyelvet teremtett a diktatúrák minél pontosabb, politikai sallangtól mentes leírására. Ezt a célt elsősorban a szóalkotás szolgálta.

A totalitárius rezsimekre jellemző, tipikus jelenségek, fogalmak megnevezésére újszerű, erőteljesebb kifejezéseket alkotott (például a ‘likvidál’ helyett elgőzösít, a ‘titkosrendőrség’ helyett Gondolatrendőrség, az ‘elhajlás’ helyett gondolatbűn),

illetve ismert, de addig csak körülírással kifejezhető fogalmaknak is nevet adott (például valóságszabályozás vagy duplagondol).

Az utóbbi időben terjed a világhálón egy mém, angolról fordítva a következő felirattal: 1984 – Figyelmeztetés akart lenni, nem útmutató. Leggyakrabban Trump és az alternatív tények, valamint a Facebook kapcsán bukkan fel.

Kacsinecz Krisztián cikikét az ujszo.com oldalán olvashatod az 1984-ről.

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top