+ Irodalom

Beköltözött a multimédia Nagy László költő bulgáriai emlékházába

Új állandó kiállítással nyílik meg a felújított Nagy László Emlékház kedden a bulgáriai Szmoljanban.

Nagy László (1925-1978) 1949-ben érkezett Bulgáriába kétéves ösztöndíjjal. A magyar költőt a bolgár kultúra terjesztése és népszerűsítése terén végzett munkája elismeréséül 1976-ban nemzetközi Botev-díjjal, valamint Cirill és Metód Érdemrenddel tüntették ki. Ugyanebben az évben Szmoljan város díszpolgárává avatta, majd 1981-ben emlékházat nyitott a „rodopei magyar” tiszteletére.

Nagy László mellszobrát a város közterén 2015-ben a Szófiai Magyar Intézet kezdeményezésére és a szmoljani önkormányzat együttműködésével állították fel a dél-bulgáriai városban. Akkor tett látogatásán Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékház felújítását kezdeményezte Boni Petrunova miniszterhelyettesnél, ennek köszönhetően 2016 és 2019 között bolgár és magyar állami finanszírozással megtörtént a leromlott állagú szmoljani Nagy László Emlékház restaurálása.

A beruházás részeként az emlékház a költő életét és munkásságát bemutató korszerű, multimédiás állandó kiállítást kapott.

A Benkő Andrea által, Boil Banov kulturális miniszter védnökségével rendezett tárlatot Boni Petrunova miniszterhelyettes nyitja meg kedden többek között Nagy László családtagjai jelenlétében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top