+ Design

Boros Viola az örök élet titkát kutatja

Egy pincerendszerben található kísérteties hangulatú gyerekszoba várja az érdeklődőket Az öröklét álma kiállításon, mely azt kívánja megmutatni, milyen régi vágya az emberiségnek, hogy elérje a halhatatlanságot.

Sejtelmesen, az álmok világát megidézve világítanak a katakombaszerű pincerendszer sötétjében Boros Viola installációi, melyeket az örök élet gondolata inspirált.

A művész Az öröklét álma című helyspecifikus kiállítása szeptember 1-ig látható a szentendrei Art Capital fesztiválon a Városi Vendégházban (Fő tér 12.).

Boros Viola 1966-ben született, a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán végzett, majd két évig tanult a düsseldorfi Képzőművészeti Akadémián. Számos kiállítása volt Németországban, Magyarországon a budapesti Viltin Galériában, a veszprémi Csikász Galériában és a Szombathelyi Képtárban mutatták be új műveit. A tavalyi Art Capitalon az Ilosvai-gyűjteményben kapott helyet Saját Éden című kiállítása.

Iberhalt Zsuzsa tárlatvezetése Az öröklét álma kiállításon – fotó: Várkonyi Zsolt

Boros Viola mostani tárlatát az Art Capital idei tematikája, az álom inspirálta. Ahogy lemegyünk a lépcsőn, a sötét, szűk pincerendszerben egy vizuálisan túlfűtött, misztikus világ fogad, a megannyi kollázs, festmény, játék látványként önmagában is izgalmas, de kivétel nélkül mind üzennek is valamit.

Ahogy a tárlatvezetésen Iberhalt Zsuzsa kurátor elmondta, kiállításában Boros Viola azt igyekszik bemutatni, mennyire régi vágya az emberiségnek a halhatatlanság elérése, hány és hány legendában, mesében vagy tudományos kutatásban érhető tetten az öröklét kérdésköre.

fotó: Várkonyi Zsolt

Az első helyszín egy elvarázsolt gyerekszobát idéz meg játékokkal, plüssállatokkal, íróasztallal, ággyal. A kísérteties hangulatú sötét térben minden tárgy színesen világít, nem tudjuk, hová kapjuk a tekintetünket. A művész installációiban hemzsegnek a vallásra, tudományra és popkultúrára utaló szimbólumok: a kör az önmagába való visszatérés és az idő végtelenségének ősi jelképe, a négyzet pedig a világmindenséget reprezentálja.

fotó: Várkonyi Zsolt

A „Be a god” felirat arra utal, miként lehet rekonstruálni az isteni teremtőerőt – mesélte a kurátor, aki elárulta azt is, hogy Boros Viola gyermekének sok régi játéka is látható a tárlaton. A sötétben villódzó figurák különös ellenpontot képeznek a kiállítás által felvetett tudományos, filozófiai kérdésekkel.

A művész egy életfát is elhelyezett a kiállítótérben, melynek föld alatti része a démoni, gonosz erőket, a törzs az emberi szférát, a lomb pedig az eget szimbolizálja, ahová mindig is vágyott az emberiség. A gyermekjátékok mellett olyan tudósok, kutatók, ókori filozófusok portréit láthatjuk, akiket szintén foglalkoztatott az öröklét témája.

A Singularität – Mesterséges intelligencia felirat alatt Ray Kurzweil író, intelligenciakutató arcképe kap helyet, aki szerint a fejlődő technika segítségével az emberiség el fogja érni a szingularitást, és ki fog fejleszteni egy hibrid emberi lényt, mely örök életű lesz. A kiállítás egyik központi eleme a főnix, mint kultúrtörténeti szimbólum. A legenda úgy tartja, amikor a főnix eléri élete végét, máglyát rak, meggyújtja, elég, majd újjászületik, és így éri el a halhatatlanságot.

„Boros Viola az örök élet témáját kutatva arra jött rá, hogy jelenleg egyetlen módja létezik a halhatatlanságnak, ez pedig az, ha tovább örökítjük az életet, amit kaptunk. A gyermekeiben látja saját életének folytatását”

– összegezte a kiállítást a kurátor a tárlatvezetés végén, hozzátéve, hogy sok gyerek is megfordult a tárlaton, és nagyon élvezték Boros Viola installációit.

Az öröklét álma kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top