+ Irodalom

Őszinte kitárulkozás az anyává válásról

Meaghan O’Connell első kötetéhez saját élete adta az inspirációt: amikor az amerikai szerzőnő huszonévesen váratlanul teherbe esett, még nem tudta, készen áll-e egyáltalán az anyaságra. Mivel nem talált kellően őszinte olvasmányt a témában, megírta saját érzéseit, belső félelmeit és szülésének történetét az Anya lettem – Most Mi Lesz??? című könyvében-

Meaghan O’Connell: Anya lettem – Most Mi Lesz??? [And Now We Have Everything. On Motherhood Before I Was Ready] – Corvina Kiadó, 2019 – fordította: Diószegi Dorottya– 232 oldal, kartonált kötés – ISBN: 9789631365665

Meaghan O’Connell első kötetéhez saját élete adta az inspirációt: amikor az amerikai szerzőnő huszonévesen váratlanul teherbe esett, még nem tudta, készen áll-e egyáltalán az anyaságra. Mivel nem talált kellően őszinte olvasmányt a témában, megírta saját érzéseit, belső félelmeit és szülésének történetét az Anya lettem – Most Mi Lesz??? című könyvében, mely idén tavasszal jelent meg magyar nyelven a Corvina Kiadónál.

Meaghan O’Connell írásai megjelentek a New York magazinban, a The Awlban és a Longreadsben is, ahol jelenleg dolgozik. Korábban kolumnista volt a The Cutnál, társszerkesztő a The Billfordnál valamit a Tumblr és a Kickstarter tech start-upok munkatársaként is dolgozott. Az Anya lettem – Most Mi Lesz??? őszinte kötet, melyben a szerző a testének és lelkének minden egyes változását papírra vetette, mindennemű prüdéria nélkül. Célja nem az volt, hogy praktikus tanácsokkal lássa el az olvasót, inkább egyfajta érzelmi útravalót akar nyújtani a leendő szülőknek a saját példáján keresztül.

„A legőszintébb érzésem a babával kapcsolatban ott kezdődött és fejeződött be, hogy akarom. Bennem volt és akartam őt, tudtam, hogy tudnék róla gondoskodni, ám ez most mégsem számított annyira. Próbáltam kizárni ezt a részemet. Ez a hisztérikus női oldalam volt. Ez a babaláz volt. Tisztán hormonális, nevetséges. Ez az a szarság, amit okos nőként igazán ki kellene tudni zárni. Amit egy New York Cityben élő nőként ki kell tudni zárni. Pláne egy ambíciókkal rendelkező nőként, akinek az ambíciói olyan mélyre hatolnak, hogy azokban kellene bíznia, nem pedig az érzéseiben.” 

Meaghan O’Connell könnyed, modern nyelvezetet használ, mintha csak saját, közeli barátainak mesélné el történetét. A mű nem pusztán az anyaságról, hanem egyszersmind a felnőtté válásról és a felelősségvállalásról is szól: nem romantizálja a témát, hanem az író személyes szemszögéből mesél arról feketén-fehéren. A könyv bemutatja, milyen érzelmi hullámvasúton ment keresztül O’Connell, aki az egyik pillanatban még a legrosszabbtól tartva retteg a szüléstől, máskor pedig nagy adag iróniával és humorral mesél saját állapotáról. Az Anya lettem – Most Mi Lesz??? kötet kortól és nemtől függetlenül érdekes lehet azok számára, akik kíváncsiak rá, mi is játszódik le néhány hónap alatt  egy szülői örömök elé néző fiatal nőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top