+ Építészet

Kulturális közösségi tér lesz a leégett békéscsabai István-malomból

MTI/Lehoczky Péter

A múlt hét kedden kiégett békéscsabai István-malom szerkezetének megerősítése már folyamatban van – számolt be a békéscsabai közgyűlés soron kívüli ülésén a malom tulajdonosának megbízásából egy statikus mérnök szerdán.

Bánfi Ádám elmondta: az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy nem kell elbontani az épületet. A tűz ugyanis alapvetően felfelé terjedt, és a vastag belső vakolat is megvédte a tömör, korábban kézzel előállított, nehéz téglákból épült falakat. Jelenleg azoknak a belső, megmaradt szerkezeteknek az elbontásával foglalkoznak – alpinisták közreműködésével -, amelyek a falsíkhoz vannak rögzítve. Példaként a megrongálódott vaslépcsőket említette, amelyek oldal irányú terhelést jelentenek. A statikus elmondta azt is, hogy a legsürgősebb feladat az épület statikai megerősítése. Ennek érdekében napokon belül hálós acélszerkezetet, acélgerendákat építenek be a hatszintes épület negyedik szintjének magasságában, hogy megtámasszák a 26 méteres falakat. Az acélgerendákat már a helyszínre szállították.

Kiss András, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról szólt, hogy a tűzeset napján a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatú riasztást rendeltek el, 15 tűzoltójármű és 67 tűzoltó vett részt az oltásban. Az igazgató kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy 32 éves pályafutása során nem emlékezik ekkora tűzesetre Békésben.  Hozzátette: a megyei katasztrófavédelem „szerállománya teljes és elégséges”.

Hégely Sándor, a malom tulajdonosainak képviseletében elmondta, hogy telephely-biztosítása volt az ingatlannak, ami azt jelenti, hogy a kár nagyságának csak törtrészére számíthatnak a biztosítótól. Jelezte, hogy az ingatlan teljes felújításán gondolkodnak, ám az épületnek új funkciót, közösségi, kulturális szerepet szánnak. Az ezzel kapcsolatos előkészületeket már több mint fél éve megkezdték. A megújuló épületben malomipari, húsipari múzeumot és más kulturális intézményt helyeznének el.

Szarvas Péter polgármester (független) arról szólt, hogy egyszerre folyik a hivatalos tűzvizsgálati eljárás, valamin a járási hivatal kezdeményezése alapján a statikai vizsgálat.

A kiégett malom környezetét időlegesen lezárták, ebben gyorsan és hatékonyan közreműködtek a tulajdonosok – jelentette ki.

A közgyűlésen telefonon jelentkezett be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki megígérte, hogy a kormány nem hagyja cserben a veszteséget szenvedett békéscsabai közösséget.

Kulturális közösségi tér lesz a leégett békéscsabai István-malomból
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top