+ Életmód

Meglepetés, hogy mely országokban a legjobb gyereknek lenni

Világszerte minden negyedik gyereknek tönkreteszik a gyerekkorát egy tanulmány szerint. A nemzetközi gyereknap alkalmából kiadott jelentést a Save the Children gyerekvédelmi szervezet 176 ország vizsgálatával készítette. A fiúk és lányok helyzetét vizsgáló rangsor első helyén Szingapúr áll, itt a legjobb a gyerekek helyzete, a sort Nigéria, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság zárja.

Az évente megjelenő End of Childhood Index (Gyerekkor Vége Index) a gyermekkort leginkább szétziláló tényezőkkel foglalkozik: ide tartozik a korai házasság, a korai terhesség, az oktatás mellőzése, a betegségek, a hiányos táplálkozás és az erőszakos halál.

Ezek a 2000-es évben 970 millió gyereket érintettek világszerte, ma mintegy 690 milliót. Egyötödüket megölték.

“Minden gyereknek megvan a joga a gyerekkorra. A kormányoknak nem lenne szabad tétlenül nézniük, amikor a gyerekeknek dolgozniuk kell, kezelhető betegségben, például tüdőgyulladásban meghalnak vagy kislányok teherbe esnek”

– véli Susanne Krüger, a Save the Children egyik vezetője.

Történtek előrelépések is: a tanulmány szerint világszerte legalább 280 millió gyereknek jobb élete van, mint 2000-ben. Egészségesebben és nagyobb biztonságban nőnek fel, oktatáshoz és elegendő táplálékhoz jutnak és védve vannak a gyerekmunkától vagy a korai házasságtól.

A szervezet szerint 4,4 millióval kevesebb gyerekkorban bekövetkező haláleset történik, 48 millióval kevesebb gyerek szenved hiányos táplálkozás okozta fejlődési zavartól, 94 millióval kevesebb gyerek dolgozik és 3 millióval csökkent a tinédzserterhességek száma.

A gyerekek helyzete a konfliktusos területeken a legrosszabb. 420 millió gyerek él ilyen régióban, kétszer annyi, mint 1995-ben. A konfliktusos országokban a legmagasabb a gyerekkori halandóság, nagy a fejletlen gyerekek aránya és növekszik azon gyerekek száma, akik nem járnak iskolába.

A korai házasság és a gyerekmunka aránytalanul gyakori az olyan konfliktusos országokban, mint például Szíria vagy Jemen.

A szülőföldről való elűzetés az egyetlen, a gyerekkort tönkretevő tényező, amely 2000 óta nagyobb arányban befolyásolja gyerekek életét világszerte. Csaknem 31 millió gyereket érint, ami 80 százalékos növekedést jelent az elmúlt 20 évben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top