+ Történelem

Megtalálták az utolsó rabszolgaszállító hajót egy folyó fenekén

Cudjo Lewis

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait az alabamai Mobile folyó fenekén.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Az Alabamai Történeti Bizottság (AHC) szerdai közleménye szerint a hajó maradványainak felkutatása egy évig tartott. A tudományos munkában a Search Inc. tengerirégész-csoport és a Smithsonian Afrikai-Amerikai Történeti és Kulturális Nemzeti Múzeum is részt vett.

A Clotilda volt a történeti kutatások szerint az utolsó hajó, amely Afrikából elrabolt embereket szállított Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított.

1860-ban a Clotilda 110 férfit, nőt és gyermeket szállított Afrikából Alabamába egy 2007-ben megjelent történeti munka alapján, amely a rabszolga-kereskedők és a rabszolgák utódainak elbeszéléseit dolgozta fel.

Az Alabamába szállított rabszolgák egy része rabszolga-kereskedőkhöz került, de többségük Mobile-ban maradt. A polgárháború után utódaik alapították meg Mobile környékén saját városukat, Afrikatownt.

A hajót a kutatások szerint 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a rabszolgaszállítás bizonyítékait. Három évvel később, a polgárháború kellős közepén Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Frederick Hiebert, az amerikai Nemzeti Földrajzi Társaság régésze a National Geographic folyóiratban közölt felfedezés jelentőségét kiemelve hangsúlyozta, hogy a hajó megtalálása az amerikai történelem számos fejezetét új fénybe állítja.

A Clotildán szállított rabszolgák egyike volt Cudjo Lewis, aki 1935-ben hunyt el, és egyike volt az Alabamába eladott utolsó rabszolgáknak. Egy idén publikált brit tanulmányból pedig kiderült, hogy a Clotildán szállított rabszolgák között volt az 1937-ben elhunyt Sally Smith is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top