+ Zene

Díjnyertes arculat, ingyenesen elérhető operafelvétel és kézműves Ring-sör a Budapesti Wagner-napokon a Müpában

A Budapesti Wagner-napok az évad egyik legjobban várt eseménye a német mester rajongói számára, melyre a világ számos tájáról érkeznek Wagner zenedrámáinak szerelmesei. 2019-ben tizenegy nap alatt kétszer kerül színre a legendás Ring-tetralógia, így június 13-22. között ismét a Wagner-rajongók zarándokhelyévé változik a Müpa, azaz a „Duna-parti Bayreuth”. A Budapesti Wagner-napok új arculata digitális megoldások és design kategóriában is díjat kapott néhány nappal ezelőtt a Hipnózis reklámversenyen, Wagner születésnapjára pedig igazi különlegességgel készül az intézmény.

A próbaidőszak kezdetét – és Richard Wagner születésnapját – exkluzív tartalmakkal ünnepli a Müpa: május 22-én egy napra ingyenesen hozzáférhetővé válik a ház saját kiadású felvétele, a Kovalik Balázs rendezésében színpadra álmodott A bolygó hollandi. A Müpa online felületén 24 órán keresztül előzetes regisztráció nélkül látható lesz a DVD-n is kiadott operafelvétel, melyet magyar felirattal élvezhetnek az érdeklődők a https://www.mupa.hu/media/video oldalon. A 2015-ben bemutatott produkció merész, formabontó értelmezését nyújtja a kárhozatra ítélt hollandi és a fiatal lány, Senta szerelmének, így a Wagner zenéjével éppen csak ismerkedők mellett minden bizonnyal azoknak is tud újat mondani, akik jól ismerik a művet.

Wagner: A bolygó hollandi c Posztos János

A Vince Könyvesboltban DVD-n is megvásárolható felvétel a Müpa által kiadott sorozat második darabja, a 2017-es A walkür és a 2018-as A bolygó hollandi után a 2019-es Budapesti Wagner-napokon a nagy sikerű Tannhäuser előadást tarthatják majd kezükben DVD formátumban a nézők, a csomagolásban található kód segítségével pedig a Müpa online platformján HD minőségben élvezhetik az előadást akkor is, ha éppen nincsenek DVD lejátszójuk közelében.

Budapesti Wagner-napok tavaly bevezetett új arculatát nem először ismeri el a reklámszakma, most újabb díjakkal bővült a sor: digitális megoldások kategóriában ezüst, craft / design megoldások kategóriában aranyat ért a Kreatív által szervezett Hipnózis reklámversenyen május 16-án. Az izgalmas arculati elemek nem csak a Müpa felületein jelennek meg, de a látogatók júniustól digitális nyomással készült sál formájában is magukkal vihetik majd az élményt.

Az idei újítások és meglepetések sorából nem maradhat ki a gasztronómia sem, hiszen maga Wagner is nagy rajongója volt az élet örömeinek. A Budapesti Wagner-napok alatt debütáló limitált szériás kézműves sörök egyedi ízvilággal, a Wagner-napok arculatához illő külsővel, sorszámozott palackokban várják majd az ínyenceket. A tetralógia négy epizódjának karaktereihez illeszkedő sörökkel a közönség egyenként is megismerkedhet, hiszen a Müpa kóstolókkal is kedveskedik a nézőknek.

A Budapesti Wagner-napok 2019-es és 2020-as programjairól bővebb információkat itt olvashat:
https://www.mupa.hu/programok/budapesti-wagner-napok/budapesti-wagner-napok-2019
https://www.mupa.hu/programok/budapesti-wagner-napok/budapesti-wagner-napok-2020

A Budapesti Wagner-napok hangulatából az alábbi aftermovie nyújt ízelítőt:

Budapesti Wagner-napok 2019

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

„Nem minden Wagner-előadás változtatja meg az embert, nem mindegyik hagy maradandó nyomokat az ember lelkén, de a Fischer Ádám irányította Wagner-ünnep igen

– fogalmaz elismerően a kritika a Budapesti Wagner-napokról. A kultikus eseménysorozatnak köszönhetően mára a Wagner-rajongók kitüntetett rangú zarándokhelyévé vált a magyar főváros, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. A 2006 óta eltelt több mint egy évtizedben az úgynevezett teljes bayreuthi kánonnal, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operával találkozhatott a közönség, a szcenírozott előadásokon a legkiválóbb Wagner-énekesek lépnek fel évről évre. A fesztivál emblematikus produkciója a Hartmut Schörghofer rendezte Ring-tetralógia, a wagneri örökség szerint négy egymást követő napon előadott A nibelung gyűrűje, amely 2019-ben egy év szünet után, felfrissített változatban tér vissza, olyan világsztárok közreműködésével mint Johan Reuter, Albert Pesendorfer, Stuart Skelton, Catherine Foster, Stefan Vinke, Gerhard Siegel vagy  Lauri Vasar. A világhírű eseménysorozat művészeti vezetője és karmestere a Kossuth-díjas Fischer Ádám.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top