+ Interjú

A legfontosabb, hogy segíteni akarunk a rászorulóknak! – beszélgetés Himer Lászlóval, a pécsi Rotary Club alelnökével

Alapításának kilencvenedik évfordulójához kapcsolódó jubileumi események zárásaként május 17-én jótékonysági koncertet szervez a Pécsi Rotary Club a Pannon Filharmonikusokkal együttműködve.

Művészeti Gimnázium Rotary Estje,melyen kiválasztásra kerülnek a Rotary Díjas művészetis növendékek

Alapításának kilencvenedik évfordulójához kapcsolódó jubileumi események zárásaként május 17-én jótékonysági koncertet szervez a Pécsi Rotary Club a Pannon Filharmonikusokkal együttműködve. A műsoron többek között olyan klasszikus darabok szerepelnek, mint a Carmen, a Bolero vagy a Parasztbecsület. A koncerten a jótékonysági események iránt rendkívül elkötelezett Miklósa Erika énekel.

Himer László, a Club alelnöke hangsúlyozza, hogy a legfontosabb cél a rászorulók segítése és az, hogy mindez átlátható, követhető módon történik a kezdeményezéseikben. A Pannon Filharmonikusok komoly szövetségesük céljaik megvalósításában, több sikeres koncertet tudhatnak már maguk mögött. 

Egy szép kerek évfordulót ünnepel a pécsi Rotary Club. Hogyan kezdődött a Club pécsi indulása?

A klubot az 1928/29-es Rotary évadban alapították a pécsi polgárok. Ez az egyik legpatinásabb pécsi civil szervezet. Olyan híres polgárok vettek részt az alapításban, mint a Littke pezsgőgyár tulajdonosa, de benne volt az alapítói körben Zsolnay Mattyasovszky Tibor, a Zsolnay Porcelángyár vezérigazgatója, Entz Béla egyetemi rektor és Imre József szemészprofesszor, aki elnöke is volt a klubnak. Tulajdonképpen a 30-as évek meghatározó pécsi polgárai az alapítók. A klubalapítást egyébként 1928. június 3-án hagyta jóvá a nemzetközi szervezet. Tavaly kezdődtek az évfordulós rendezvényeink, és most zárjuk az egy éves megemlékezést, a május tizenhetedikei koncert lesz a záróesemény.

Ön mikor kapcsolódott be a Rotary munkájába és mi motiválta ebben?

Himer László

Huszonegy éve vagyok tag. Ez egy olyan fajta szervezet, amely önkéntesen segít olyan rászorult embereken, akik bajba jutottak, periféria szorultak vagy más okból segítségre van szükségük. Úgy gondoltam, hogy az életem egyik részét a munkám mellett erre áldoznám. Ez immáron huszonegy éve tart és nagyon jó érzés, amikor segíteni tud az ember. Rengeteg civil szervezet működik, de itt az adományozás legtisztább formája zajlik. A tagdíjból tartja fenn magát a szervezet, és bevételeit száz százalékban jótékonyságra fordítja. Ez tetszett benne a legjobban, hogy az adományként beérkezett pénz ugyanabban az összegben érkezik meg a rászorultakhoz. Látható, hogy hová kerül a pénz és ez kiemelkedően fontos. Rendkívül komoly múlttal rendelkezik a szervezet, 1,2 millió tagja van szerte a világban.

Vezetői feladatai is vannak a szervezetben.

Pécsett alelnök vagyok és a 2020/21 évben engem választottak a Magyarországi Rotary Clubok Szövetségének kormányzójává, hozzám fog tartozni az ötvenhárom magyar klub.

A Rotary tevékenységében milyen szerepet töltenek be a művészetek és vannak-e a klubnak ezzel kapcsolatos céljai?

Mi Pécsett már nagyon régóta támogatjuk a művészeket és a művészetet is. A legjobb példa erre, hogy a Klubunk húsz éve minden évben a Művészeti Gimnázium legtehetségesebb fiataljait Rotary díjban részesíti. Százezer forintot kap tőlünk 5-7 tehetséges és rászoruló fiatal, akiket újévi jótékonysági koncerten választunk ki. Minden év elején adnak egy koncertet, ahol a jelöltek fellépnek. A klub tagjai közülük választják ki azokat, akiket érdemesnek tartanak a támogatásra. A kiválasztásnál az elsődleges szempont a művészeti tehetség, a második a rászorultság. Kiemelt támogatottunk volt például Mohai Zsófia, aki döntős volt a Virtuózok tehetségkutató versenyen, és Junior Príma díjat is kapott. Jelenleg Németországban jár zeneakadémiára. Őt hosszú éveken keresztül támogattuk, nagycsaládban élt, és tehetsége alapján támogatásra érdemesnek találtuk. Elutaztattuk Amerikába, ahol a New York-i Filharmonikusok zenészei tanították. Mivel a lehetőségeink korlátozottak, úgy döntöttünk, hogy csak a fiatalokat támogatjuk a művészetek terén. A tizennyolc éves korosztályig tudjuk ezt megtenni.

Ez évi Rotary Díjak átadása a Művészeti Gimnázium szalagavatóján. 5 diák részesült 100-100 ezer Ft támogatásban.

A májusi koncerthez hasonló, több együttműködésük is volt már a Pannon Filharmonikusokkal. Kérem, meséljen ezekről a közös projektekről!

A Pannon Filharmonikusokkal és annak vezetőjével a Clubnak rendkívül jó kapcsolata van, régóta tart az együttműködésünk, több sikeres koncert is van már mögöttünk. Néhány éve a Nemzeti Énekkarral volt egy csodálatos Carmina Burana koncert, ahol a hallgatóság soraiban sok nemzetközi vendégünk is jelen volt. A koncert után úgy nyilatkoztak, hogy ilyen csodálatos előadásban ezt a művet még nem hallották. A zenekarral a jótékonysági területen dolgozunk együtt, ők nagy koncertekkel segítik ezt a munkát. A májusi koncert bevétele a rászorult gyermekeket és családjaikat segíti. Adventi időszakban harminc családot támogatunk 3 millió Ft-tal. A Széchenyi téren adventi műsor keretében adjuk át ezt az összeget. A zenekarnál dolgozó kollégáikkal is nagyon jó a kapcsolatunk. Komoly partnerünk a zenekar és nagyon segítőkészek ezekben a projektekben.

Pannon Filharmonikusok

Miben különbözik egy ilyen koncert az általában megszokott zenei koncertektől?

A bevétel mindig jótékonysági célt szolgál, ezért emelt díjas bevételről van szó, támogatói jegyeket adunk el, nem koncertjegyeket. A magasabb összeg tartalmazza azt, hogy a költségek levonása után a befizettet pénz a támogatási célt szolgálja. Ha nagyon nívós a műsor, mint ahogyan most is lesz, akkor gyorsan elfogynak a jegyek. Az első osztályú jegyek például azonnal elkeltek a klubon keresztül, és a többi is nagyon jól fogy. Van érzékük a polgároknak arra, hogy ha jó színvonalú műsort kapnak és támogathatnak is ezzel egy jó célt, akkor megveszik a jegyeket.

A Rotary öt alapelve közül melyikhez köthető a májusihoz hasonló koncertek szervezése?

Ez a jótékonysághoz és a segítőkészséghez köthető. Mi mindenképp segíteni akarunk, ez a legfontosabb. Rászorult személyeket segítünk a koncertek bevételeivel.

A koncert kezdeményezése kitől indult el? A Rotary vagy a Zenekar kezdeményezte?      

Mi kezdeményeztük, de a megvalósítás együttműködő partnerek nélkül nem lehetséges. A városi vezetés együttműködő ebben, ez nagy szó, megbecsüljük. A Rotary nem politizál és fontos számunkra, hogy a város támogasson minket. A Pannon Filharmonikusok pedig elkötelezettek a céljaink iránt.

Részt vett-e a klub valamilyen módon a koncert programjának összeállításában?

A műsor összeállításában szakmailag nem veszünk részt, hiszen ők tudják a legjobban, hogy milyen színvonalú estre lehet az emelt díjas jegyeket eladni.

Van-e személyes kedvence a repertoáron szereplő darabok közül?

Igen, Ravel Bolero-ját régóta szeretnénk hallani. Közismert darab, és kíváncsiak vagyunk a zenekar előadására. Miklós Erikát pedig nagyon kedvelem, sokszor hallottam már felvételekről, de nagykoncerten még nem. Biztosan szép műsort fog adni.

Miklósa Erika

A Klub hogyan fog megjelenni a koncerten, lesz-e olyan műsorelem, ami kifejezetten a klubbal illetve az évfordulóval foglalkozik?

Lesz egy polgármesteri köszöntő, fontos megemlítenem, hogy Páva Zsolt polgármesterünk a Rotary Klub 1991-es újjáalapításnál alapító tag volt, így jól ismeri a tevékenységünket. Utána röviden két köszöntő következik, Mátyás Tibor elnök úr és én mondjuk ezeket. Az előtérben pedig a Rotary kilencven éves történetéről lesz egy kiállítás.

A koncerten Miklósa Erika fog énekelni, aki köztudottan komolyan részt vesz a jótékonysági, önkéntességi programokban. Vele van-e kapcsolata a Klubnak, volt-e már valamilyen ezt megelőző együttműködés?

Még nem volt együttműködésünk, de szeretnénk közeledni ebben, mert sok fiatalt inspirálhat az ő pályája azok közül a fiatalok közül is, akiket mi művészeti téren támogatunk.

Van egy ifjúsági csereprogramjuk. Ez kapcsolódik valamilyen módon a kultúrához, művészetekhez?

Ennek a legfontosabb része, hogy nemzetközi területen az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, és ennek az ifjúság hordozója. A Rotary évente elküld 50-60 fiatalt a világba egy évre, akiknek az a feladatuk, hogy Magyarország és a magyar nép hírét vigyék el a nagyvilágba.  És fogadunk is ezekből az országokból fiatalokat azokba a családokba, akiktől elutaztak a magyar fiatalok. Ez azért is lényeges, mert aki elengedi a távolba a gyermekét, az biztosan tudhatja, hogy ugyanolyan Rotary családhoz kerül, mintha csak itthon lenne a saját családjánál. A hozzánk érkezők közül mindig vannak olyan fiatalok, akikről kiderül, hogy tehetségesek művészeti területen. Őket támogatjuk abban, hogy az ittlétük alatt a Művészeti Gimnáziumba járjanak, és ott képezhetik magukat egy éven át. Ragaszkodunk hozzá, hogy a magyar nyelv megértésével rendelkezzenek az év elteltével, ezért magyar nyelvi képzésben is részt vesznek. Volt egy olyan brazil vendégünk, aki egy év után Szegeden magyar nyelvvizsgát tett, és azóta is tudunk az élete alakulásáról, mert tartja velünk a kapcsolatot. Tehát ha látjuk a tehetséget, akkor segítjük őket művészeti területen. Megvannak az ehhez szükséges kapcsolataink.

Van-e művészethez, kultúrához kapcsolódó, jövőbeni terve a pécsi Rotary Clubnak?

Jelen pillanatban tervezés alatt van egy olyanfajta nagy projektünk, amiben a Dóm térre a Püspökség jóváhagyásával szeretnénk egy tapintható, láthatatlan művet készíttetni művészekkel, akik ezt úgy készítenék el, hogy a világörökségi részt látogató turisták közül a vakok vagy gyengén látók is megismerhessék a várost. A májusi koncerten fogjuk bemutatni a makettet és a terveket a műre vonatkozóan. Jövőre szeretnénk ezt átadni. Bronzból és rézből készül, 1,5 méter x 80 centiméteres alkotás, talapzattal. Meghatározó elem lesz a turisták tájékoztatásában. A Püspökség tesz javaslatot a művészekre, tervezőkre. Tervek már vannak, és ha a város jóváhagyja, mi meg is állapodnánk a művésszel, aki ezt elkészíti.

A legfontosabb, hogy segíteni akarunk a rászorulóknak! – beszélgetés Himer Lászlóval, a pécsi Rotary Club alelnökével
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top