+ Történelem

Visszatérnek Edvard Beneš és felesége személyes tárgyai

1934

Visszatérnek Csehországban Edvard Beneš volt csehszlovák köztársasági elnök és felesége, Hana személyes tárgyai.

Az eddig az amerikai Atlantában őrzött tárgyakat csütörtökön a washingtoni cseh nagykövetségen vette át Michal Lukes, a prágai Nemzeti Múzeum igazgatója Andrea Pohlovától, az egykori elnöki pár egyik távoli rokonától – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24). A több tucatnyi tárgy – egyebek között Beneš közismert kalapja, borotvakészlete, fésűje, íróeszközei, zsebkendői, az elnök és feleségének ruhái – a jövőben a prágai múzeumban egy külön teremben lesznek kiállítva.

Hana Benešová ruháiból a követségen minibemutatót rögtönöztek.

„A volt elnökfeleség négy ruháját állítottuk ki néhány napra. Látható például az egykori prémes bundája, amely több fényképen is szerepel. Kiállítottuk ugyanakkor az egykori házi köpenyét is, amelyben férjén vagy a családon kívül valószínűleg soha senki sem látta”

– mondta a 80 éves modellekről Miroslava Burianová, a prágai múzeum divatkurátora.

A személyes tárgyak között van egy porcelán étkészlet is, amelyet valamikor Charles de Gaulle francia politikus ajándékozott Benešéknek. Pohlová elmondta: édesanyja és Hana Benešová unokatestvérként nagyon közel állt egymáshoz, s nagyon jó volt a kapcsolat a két család között is, ezért kerültek Benesék dolgai őhozzá. Több dologtól nehéz volt megválnia, mert családja is használta őket. Meggyőződése azonban, hogy a Benes házaspár személyes tárgyainak vissza kell kerülniük Csehországba.

Michal Lukes a televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy valóban egyedi, és muzeális szempontból rendkívül értékes tárgyakról van szó.

„Benes politikai hagyatéka mellett számunkra ezek a tárgyak is nagyon fontosak és jelentősek”

– jelentette ki a múzeumigazgató. Elképzelései szerint a Beneš házaspár személyes tárgyait már az ősszel kiállítja a prágai Nemzeti Múzeum.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top