+ Történelem

Mindszenty József díszpolgár lett

Az esztergomi önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott szombaton Mindszenty József egykori esztergomi érseknek, az oklevelet Erdő Péter bíboros vette át a hercegprímás emlékére rendezett mise után a Szent Adalbert Központban.

Az Esztergomhoz és az egész magyar hazához kötődő kitartó és elévülhetetlen egyházvezetői és közéleti tevékenységének, a szabadság, a hűség és a helytállás példáját elénk állító munkásságának elismeréseként adományozzuk városunk díszpolgári címét Mindszenty Józsefnek – mondta az oklevél átadása előtt Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

Erdő Péter nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hercegprímás hivatali utódaként átvehette az elismerést és elmondta, az oklevelet a prímási levéltárban őrzik majd.

Akinek jellé kell lennie, az jellé válik! – mondta a hercegprímás halálának 44. évfordulóján tartott misén Böcskei László nagyváradi megyés püspök. A történelem folyásában nem csak korokról beszélhetünk, hanem egyéniségekről is, akiknek kiállása nem más, mint a prófétai sors felvállalása az új idők kihívásaival szemben.

A püspök arra hívta fel a hívek figyelmét, ha egy jobb és szerethetőbb világot akarnak, akkor sokszor ma is több bátorságra és elszántabb elköteleződésre van szükség.

Mindszenty Józsefet XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké. 1944 végén letartóztatták, és előbb Veszprémben, majd Sopronkőhidán, végül Sopronban raboskodott, onnan térhetett vissza Veszprémbe. XII. Pius pápa 1945 augusztusában kinevezte esztergomi érsekké, 1946 februárjában pedig a pápa bíborossá szentelte a római Szent Péter-bazilikában.

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án törvény- és jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949-ben életfogytiglani fegyházra ítélték, ami a keresztény világban nagy felháborodást váltott ki. XII. Pius pápa megdöbbenéssel tiltakozott az igazságtalan és jogtipró ítélet ellen, az ENSZ közgyűlése elítélte a kormány eljárását, és nemzetközi sérelemnek nyilvánította a bíboros bebörtönzését.

Az 1956-os forradalom kitörése után október 30-án szabadították ki fogságából. Nagy Imre miniszterelnök kérésére november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban, kiállt a szabadságharc céljai mellett, és a polgári demokrácia jövőképét vázolta fel. November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket.

A Kádár-kormányzat Mindszentyt nem engedte visszatérni érseki székébe. Teljesítve VI. Pál pápa kérését, 1971. szeptember 28-án elhagyta a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment.

Mindszenty József 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el, 1991-ig magyarok sokasága rótta le tiszteletét sírjánál. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájába. A mártírsorsú bíboros boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. obsitos szerint:

    Jókor jutott eszükbe; a dísz-okmányt utána temethetik, kiabáljanak be, hogy :
    -MOST MÁR VAN IDŐD, NÉZEGESD !!!

  2. Pálos Trend szerint:

    Ez a minimum.
    Bár Mindszenty is túlzottan volt elfogadó és kebelbarát a héber megszállókkal szemben!!!
    ÍME A JELEN ÁTKA 2019-ben!!!
    A ZSICI HAZAÁRULÓ NEVE: ORBÁN VIKTOR!!!
    ORBÁN HAZAÁRULÁSÁNAK NAPJA: EBRD DIKTÁTUM 2015. 02. 09. = PáLoS TReND (HoZSo MiX)
    EZ AKKOR IS OLYAN ÖRÖKKÉ VALÓ ÉS MEGMÁSÍTHATATLAN TÉNY; – MINT MIKOR A CION-LIBSI PROPAGANDA LE AKARTA NYOMNI A TORKUNKON A TITANIC BIZTOSÍTÁSI CSALÁSÁT, TRIANON BANKÁRKASZTOS TRÜKKÖZÉSÉT, AZ ún. zsidó ZSCI-FI HOLOKAUSZTOT, A SZÁNALMASRA SIKEREDETT STÚDIÓS HOLDRA SZÁLLÁST, 9/11 ZSIDÓ BIZTOSÍTÁSI KRETÉNSÉGÉT, EGYBEKÖTVE…- A KÖZEL-KELET GYARMATOSÍTÁSÁVAL ÉS A JÉZUS-GYILKOSOK; – IRÁN (AMI KÉSIK NEM MÚLIK!) LEIGÁZÁSÁRA TETT BÉNÁZÁSAIVAL!!!
    …és itt most belehányok a dunaparti vascipőkbe!!!…:O (…csak, hogy tudják, hogy tudjuk: a megélhetési bűnözés „magasiskolája”!!!)
    TUDD!!!
    A MAGYAR EMBERLELKEK MEGNYOMORÍTÓI JAVARÉSZT A NEMZETIDEGEN, SZOCIOPATA, HÉBER-CSICSKA, „KERESZTÉNYPOLITIKUSOKNAK” ÁLCÁZOTT ÜGYNÖK LÉLEK-KUFÁROK, ÁTKOZOTT NEMZETRONTÓK ÉS SORSTALAN TÖBBES ÜGYNÖKÖK AKIK DINASZTIKUSAN LEURALTÁK ÉS KIFOSZTOTTÁK/JÁK MAGYARORSZÁGOT!!!
    A magyarországi közintézmények 80%-ban az idegen érdekeket képviselő, magyargyűlölő, zsidó „közszolgák” naponta képesek megutáltatni az adófizető állampolgárokkal az életet és megfojtani bennük a reményt!
    Nyíltan, büntetlenül tarthatják lelki és fizikai terrorban társadalmunkat; – és olthatják belénk Magyarország állandó degradálásával, a lakásmaffia szponzorálásával Anya és Szülőföldjük mielőbbi elhagyását! – hogy aztán az új-régi ómigráns Jézus gyilkos gnómok (patkányforradalmi unokák = kilakoltató héber honfoglalók!) végleg elfoglalhassák és kiszipolyozhassák FÖLDANYÁNK VALÓDI ÉDENKERTJÉT: MAGYARORSZÁGOT!!!
    TE döntöd el, hogy hagyod e…!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=LHwZBTe7y_s

  3. Pálos Trend szerint:

    NETANJAHU LÁNCOS KUTYÁJÁNAK (GYŐRI GÁBOR alias ORBÁN VIKTOR) „CSALÁDBARÁT” (VAJON MELYIK NÉP CSALÁDJAINAK?!) MAGYARORSZÁGA 2019-ben‼️‼️‼️??✅
    A BÍRÓSÁGOKON 97%-os AZ ELUTASÍTÁS!!!
    A VELEJÉIG ROTHADT KÖZJEGYZŐMAFFIÁVAL KARÖLTVE RABOLJA ÉS SEMMIZI KI A BRFK (ISTENTELEN DROIDJAIVAL!) A MAGYAR EMBEREKET!!!
    NINCS MESE: „DEVIZAHITELEK” = IZRAELI NÉPESSÉGCSERE!!!
    MAGYAROK INGATLAN ELTULAJDONLÁSI PROGRAMJA ÉS NÁCI KISAJÁTÍTÁS, …HOGY IDEGEN ÉLŐSKÖDŐK TÖMEGEIT OLTSÁK A MAGYAR NEMZETTESTBE!!!
    GIGÁSZI BOTRÁNY VAN KÉSZÜLŐBEN!!!
    A Bíróságok és a BRFK 97%-os elutasítási aránya és az elutasítások nagy száma azt mutatja, hogy a panaszok elutasítását felső utasításra a Belügyminisztériumból végzik!
    Ismétlem: bíróságok és közjegyzők, akiknek az elszámolási törvénnyel kapcsolatban ráadásul olyan kötelezést is tartalmazó jogosítványa van, ami akár megegyezik egy első fokú bírósági határozattal!
    Na, képzeljék el azt a pillanatot, amikor a nagy ügyszámra való hivatkozásra mondjuk, a Fővárosi Törvényszék kiszervezi ügyvédi irodáknak a perek feldolgozását és felkéri az ítéletek meghozatalának előkészítésére is úgy, hogy annak már csak a kihirdetése és a határozat aláírása marad a bíróság feladatának!
    A kérdés az, hogy ezt jogszerűen tehetik meg, vagy ebben az esetben nem vonatkoznak a panaszosok személyiségi jogaira vonatkozó védelem, a banktitok kérdését már meg sem említem, mert alig hiszem, hogy ez esteken egy panaszos írásbeli hozzájárulásával megtörténhetett!
    Tehát feltehetőleg egy egész Fidesz-hadtest van intézményeinken belül és kívül fenntartva a magyarok adóforintjaiból arra, hogy beadványaikat elutasítsák, a nyomozást megtagadják; – és mindezt úgy, hogy már a látszatra se kelljen adni a bűnügyi osztályokon dolgozó – a lelkiismeretüket már régen eladó őrnagyocskáknak!
    https://www.youtube.com/watch?v=j7T8IayF5Q8

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top