+ Irodalom

Hazudós történetek a Könyvfesztiválon

Áprilisban jelent meg a Hazudós című antológia a Menő Könyveknél, melyben 13 szerző füllentésekről, ferdítésekről és hazugságokról szóló novellája olvasható. A kötetet a XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be.

„Mindig szerettem volna egy kicsit jobban hazudni”

A XXVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be az áprilisban a Menő Könyveknél megjelent Hazudós – Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról című antológiát (kritikánkat a kötetről itt olvashatod). A könyvben Bencze Blanka, Dragomán György, Erdős Zsuzsanna, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Mészöly Ágnes, Nyáry Luca, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina novellái olvashatóak.

Az írások arra igyekszenek rávilágítani, miért hazudik, füllent valaki, és milyen következményei lehetnek ennek. A szerzők közül heten vettek részt a könyvbemutatón, velük beszélgetett Csapody Kinga, a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője.

Csapody Kinga szerint a kamaszok rendkívüli módon meg akarnak felelni környezetüknek, ezért fordul elő, hogy nem mondanak igazat szüleiknek, barátaiknak.  A bevezető után arról érdeklődött a kötet szerzőitől, hogy mennyire voltak hazudósak tinédzserként.

Nyáry Luca kiskorában legtöbbször csak azért ferdítette el az igazságot, hogy kiszínezzen egy történetet. A legtöbbet magáról, magának hazudott, és nem azért, hogy másoknak ártson vele. Király Anikó azt vallotta, ő eleve olyan keveset beszél, hogy nemigen volt lehetősége hazudni.

fotó: Várkonyi Zsolt

Erdős Zsuzsannának kamaszként meg sem fordult a fejében, hogy hazudni is lehet, szerinte az élet is azt igazolta, hogy érdemes mindig igazat mondani.

„Mindig szerettem volna egy kicsit jobban hazudni. Többnek, másnak akartam mutatni magam, de sosem ment, sem tinédzserként, sem most. Egy ideje már meg sem próbálom, mert úgysem sikerül”

– emlékezett vissza Kalapos Éva Veronika, aki egy tinédzserkori története ihlette novellát írt a Hazudós kötetbe.

Kalapos Éva Veronika a Hazudós kötet bemutatóján – fotó: Várkonyi Zsolt

Horányi Hanna Zelma írásában a főszereplő tudatosan védi saját magát a valóságtól, novellája egy elvarázsolt lány hazugságáról szól. A Bencze Blanka által írt történetben az iskolai tanterv része, hogy hazudni tanítják a diákokat. A szerzőt az ihlette meg, hogy az emberek teljesen más képet mutatnak magukról a közösségi médiában, mint amilyenek a valóságban.

Király Anikó történetét az iskolai matek- és fizikaórák okozta trauma ihlette. A Hazudós antológia ötletén felbuzdulva hirdette meg februárban a Menő Könyvek a fiatal szerzőknek szóló Légy te is hazudós című pályázatot, melyre 80 novella érkezett. A legjobb írások bekerültek az elektronikus formában megjelent novellagyűjteménybe. A legjobb szövegek kiválasztásában a szerkesztőket egy diákzsűri segítette, akiket Simon Szonja képviselt a könyvbemutatón.

Simon Szonja mesél róla, hogyan választotta ki a diákzsűri a legjobb novellákat – fotó: Várkonyi Zsolt

„A novellák olvasása közben mindig az járt a fejemben, vajon hogy nézhet ki az írás szerzője. Most végre arcokat is köthetek a történetekhez”

– mondta. A 80 pályaműből végül 16 került be a Légy te is hazudós című antológiába.

A nyertes novellák szerzői: Balázs Liliána, Bálint Nóra, Bárány Norbert Farkas, Dorner Dóra, Gelencsér Rebeka, Király Csenge, Kohulák Helga Noémi, László Zsófia, Lovas Krisztián, Nagy Anna, P. Molnár Petra, Szóga-Réti Csilla, Tarnóczky Zsóka, Tengler Johanna, Török Réka, Váradi Lili.

Hazudós történetek a Könyvfesztiválon
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top