+ Irodalom

Mit kértek utolsó vacsorára a halálraítéltek?

Az utolsó vacsora nem csupán a keresztény liturgiában él tovább, hanem az Egyesült Államokban, a halálra ítélt rabok körében is. – Szőcs Henriette írása.

Utolsó vacsora, avagy Lecter doktor nagyot kortyolt a fájdalmából, és kitűnőnek találta1

Az utolsó vacsora Jézusnak és tizenkét apostolának utolsó közös étkezése Krisztus elfogatását és keresztre feszítését megelőző estén. A vacsorára Jeruzsálemben, egy ház emeleti termében került sor. A Biblia szerint Jézus ekkor mondta a kenyérre és borra, hogy az az ő teste és vére. Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret és isszátok e pohárt, az Úrnak halálát hirdessétek, a míg eljövend.2 A keresztények az eseményre a nagycsütörtöki úrvacsora keretében emlékeznek meg. Mivel a vacsorát a pészah eljövetele ünnepére rendezték, az alkalom széder este lehetett. Jézus asztalára, a szédertálra, valószínűleg az alábbiakat helyezték: egy darab sült csirkenyakat vagy -szárnyat, főtt tojást, tormát, reszelt alma, körte, dió, fahéj és bor keverékét, salátát, valamint felszolgáltak bort, egy tálkában sós vizet és nem hiányozhatott a pászka sem.

Az utolsó vacsora nem csupán a keresztény liturgiában él tovább, hanem az Egyesült Államokban, a halálra ítélt rabok körében is. Texas államot kivéve, a harminckettő amerikai tagállamban, ahol létezik még halálbüntetés, az ítélet végrehajtása előtti nap estéjén a rab kiválaszthatja magának az utolsó vacsoráját, amelynek értéke nem haladhatja meg a tízezer Forintnak megfelelő Dollárt, ill. feltétel, hogy a börtönkonyhában elkészíthető legyen. Amennyiben az elítéltnek nincs külön kívánsága, akkor a tradicionális menüt kapja, mely marha steakből, tükörtojásból, fasírtból, pirítósból, tejből és gyümölcsléből áll.

Ted Bundynak nem volt különleges óhaja, neki a fenti, utolsó vacsora menüt szolgálták fel. Bundyra több mint harmincöt ember megölését bizonyították rá, tulajdonképpen a bűncselekményei révén vált ismertté a sorozatgyilkosság fogalma, de nemi erőszakért, nekrofíliáért és szökésért is elítélték.

Allen Lee „kicsi” Davis már nagyobb ínyenc volt, homárt, sült krumplit, rákot, kagylót, hozzá fokhagymás kenyeret és gyömbérsört rendelt. Kicsi Davist 1999-ben Floridában villamosszékkel végezték ki, három rendbeli gyilkosságért és rablásért. A felismerhetetlenségig összeverte a terhes Nancy Weilert, és lelőtte a nő menekülni próbáló öt és tíz éves lányait.

Teresa Lewison ítéletét 2010-ben Virginia államban injekcióval hajtották végre. A hölgy édesszájú lehetett, mert a sült csirke és a vajas zöldborsó mellé almás pitét is kért utoljára. A kivégzés nagy médiavisszhanggal járt, mert Lewison volt 98 év után az első nő, akin végrehajtották az ítéletet. A nő gyilkosokat bérelt fel férje és fia megölésére, akinek kétszázötvenezer dolláros életbiztosítása volt a tét. A férjet azért kellett eltenni láb alól, mert ő volt az első számú kedvezményezett. Sokan próbálták megmenteni Teresát, mondván, a börtönben megtért, megváltozott, vigaszt és reményt nyújtott hitével és imáival rabtársainak. Mondjuk, ezzel a fiát és a férjét már nem hozta vissza.

Nála jobban csak az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh rajongott az édességekért, aki, mielőtt Indianában megkapta a méregadagját, vacsorára csak mentolos-csokis fagyit evett. Ő egy jobboldali csoport tagjaként 1995-ben felrobbantotta a Murrah szövetségi irodaházat, melyben egy óvoda is működött, százhatvannyolc ember halálát okozva ezzel, és közel hétszázat megsebesítve.

John Wayne Gacy bizonyára jól érezhette magát a KFC-ben, ahol több üzletben is menedzserként dolgozott, mivel sült rákot, KFC-kosarat, krumplit és epret választott vacsoraként. Harminchárom fiú és férfi meggyilkolásáért és nemi erőszakért ítélték halálra, a holttesteket a háza alatt ásta el.

Victor Feguer étke szimbolikus volt, csupán egyetlen szem, magos olajbogyót kért. Az olíva a békességet és a megnyugvást jelképezi. A temetéskor Feguer öltönye zsebében megtalálták a bogyó magját. A férfi 1960 nyarán egy iowai panzióban szállt meg. Rögtön érkezése után találomra kiválasztott egy orvost a telefonkönyvből. Dr. Bartelst azzal a mesével csalta a szállodába, hogy egy nő rosszul lett. Foglyul ejtette, később pedig lelőtte az orvost. Állítólag Feguer droghoz szeretett volna jutni.

Nem tudom, kriminál pszichológusként valaki tud-e ebből bármilyen következtetést levonni. Egy biztos, a kivégzés előtti utolsó vacsorának már semmi köze sincs a létfenntartáshoz, sokkal inkább élvezeti szerepe van. Vagy megtisztulási, feloldozási feladata. Minden esetre, szerintem, óriási sikere lenne egy olyan étteremnek, ahol különböző vacsoramenüket szolgálnának fel, arról a sorozatgyilkosról elnevezve, aki utoljára fogyasztotta. A falakat a képeikkel díszíteném, mellettük gondosan leírva, miket követett el. Esetleg lehetnének fiktív karakterek ételei is, mint  például Hannibal Lecter kedvence, a babos máj. Az ötletért kérném a jutalékot a számlámra utalni.

Egy népszámláló biztos egyszer megpróbált beskatulyázni. Babbal elkészítve ettem meg a máját, és egy nagy korsó sört ittam rá.3

1.,3. Thomas Harris A bárányok hallgatnak (Magvető Kiadó)

2. Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első levele

Mit kértek utolsó vacsorára a halálraítéltek?
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Veress Jenő szerint:

    A szerző komoly intellektuális hátránnyal próbál megküzdeni a gyönyörű magyar nyelvvel. A cikk „végkövetkeztetése” pedig kifejezetten gusztustalan. Tudniillik, nem vicces, kicsit sem, bár lehet, hogy annak szánta.
    A Librariustól nívósabbat vártam volna.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top