+ Természet

1×2 méteres dinoszaurusztemetőt találtak

Dinoszaurusztemetőt fedeztek fel paleontológusok Argentína nyugati részén tucatnyi, mintegy 220 millió éves maradványokkal – jelentették be argentin kutatók.

„Mintegy 10 különféle dinoszaurusz maradványaira bukkantunk, csontok tömegére, szinte nincs is üledék a területen”

– közölte Ricardo Martinez argentin paleontológus.

Martinez szerint a fosszíliák körülbelül 220 millió évesek, és „egy olyan korból származnak, amelyről kevés ismeretünk van.”

„A felfedezés kettős fontosságú, mivel dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak.”

Vannak közöttük archosaurus és más őshüllő maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett.

A San Juan-i Egyetem közleménye szerint a fosszíliatemetőre 2018 szeptemberében bukkantak a Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő San Juan tartományban lévő Ischigualato medencében.

A tudósok úgy vélik, hogy az 1×2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület egy ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el.

Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top