+ művészet & politika

Kiengedték a házi őrizetből az orosz rendezőt

Feloldotta Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendező házi őrizetét a moszkvai városi bíróság hétfőn.

A bíróság ugyanakkor Szerebrennyikovnak és két vádlott-társának, Jurij Ityin producernek és Szofja Apfelbaummnak, a kulturális tárca állami támogatásért felelős volt osztályvezetőjének megtiltotta lakhelyük elhagyását.

Múlt héten az illetékes fővárosi kerületi bíróság még a három vádlott házi őrizetének június 4-ig tartó meghosszabbítása mellett döntött.

A nemzetközi hírű művészt és társait azzal vádolták meg, hogy a Szegymaja Sztugyija (Hetedik Stúdió) nonprofit szervezet számára folyósított 214 millió rubel állami színházi támogatásból 133 milliót (több mint 580 millió forintot) elsikkasztottak 2011 és 2014 között. A 49 éves rendező – akit egy évig és tíz hónapig tartottak házi őrizetben – tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást.

Az ügyben egyedül Nyina Maszljajeva, a stúdió főkönyvelője vallotta bűnösnek magát és vádalku keretében a volt kollégái ellen vallott. Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett kormányzati nyomást, az ellene indított eljárást ezért támogatói politikai ügynek tekintik. Házi őrizete miatt Oroszországban és külföldön is ismert művészek tiltakoztak.

Szerbernbyikov szabadságának korlátozása ellenére is folytatta a munkát: márciusban mutatták be Hamburgban az általa színre vitt Nabuccót, mely már a harmadik rendezése volt házi őrizete kezdete óta. A Leto (Nyár) című filmet tavaly a cannes-i filmfesztiválon mutatták be szintén a részvétele nélkül, két éve pedig a moszkvai Nagyszínházban a Nurejev című balettet állította színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később mégis levették a műsorról.

Szerebrennyikovot március végén a legjelentősebb orosz filmes elismeréssel, a Nyika-díjjal (Niké) tüntették ki a Leto rendezéséért, de az elismerés átadásán nem vehetett részt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top