+ művészet & politika

George Clooney feleségét kinevezték brit nagykövetnek

A brit kormány globális médiaszabadság-védelmi nagykövetévé nevezte ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet.

A londoni külügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint Hunt és Amal Clooney – George Clooney Oscar-díjas amerikai színész felesége – jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben.

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek.

Jeremy Hunt a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az újságírók elleni erőszak riasztó mértéket öltött, és efölött nem szabad szemet hunyni.

Hunt szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása – hangsúlyozta a brit külügyminiszter.

Amal Clooney a brit külügyi tárca pénteki közleményében kiemeli: az újságírók védelmében kifejtett jogi tevékenysége során közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogy miként vesznek célba és börtönöznek be riportereket, csak azért, hogy elhallgattassák őket és megakadályozzák a szabad média működését.

Olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy Nagy-Britannia júliusban nagyszabású nemzetközi konferenciát rendez a médiaszabadságról és az újságírók védelméről.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Rakovszky István szerint:

    Remélem majd vizsgálja a német újságírókra nehezedő Pí-Cí nyomást is!
    De attól félek, hogy ő is a politikai korrectség oldalán fog állni‼

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top