+ Film

Megmutatjuk, kik nyerték a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

Carolina Markowitz The Orphan

A legjobb rövidfilmnek járó díjat a magyar válogatásban Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása kapta, a legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz The Orphan című filmje lett a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelynek díjait vasárnap adták át.

A fesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és külföldi rövidfilmeket hétfőtől szombatig mutatták be a Toldi moziban. A vetítések szinte kivétel nélkül telt házasak voltak, minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűrijének döntését vasárnap délután, a Toldi moziban rendezett díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Nicolas Graux belga filmrendező, Galácz Karolina, a DDB kreatív igazgatója és Gabriel M. Paletz forgatókönyvíró voltak.

Molvay Norbert x Jövő szerdán

 

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely morálisan komplex helyzetet bemutató forgatókönyvével és hatásos hosszú beállításával nyűgözte le a zsűrit a közlemény szerint.

Tóth Luca x Lidérc úr

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire – írták. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét filmnél 500 ezer forint.

Szeleczki Rozália x Rozgonyiné

Három film kapott elismerő oklevelet: Szeleczki Rozália Rozgonyiné című alkotása, Lengyel Balázs Hármasban című műve és Fazekas Máté Bence Apám szíve című filmje.

Fazekas Máté x Apám szíve

A legjobb magyar színésznő díját a Kék óra című filmben nyújtott alakításáért Kötél Orsolya kapta, Nagy Márkot pedig a Szokásjog című filmben nyújtott játékáért díjazták a legjobb magyar színésznek járó elismeréssel.

Füzes Dániel x Szokásjog

A nemzetközi szekció zsűrijének tagja volt Kovács István filmrendező, Závorszky Anna production executive és Jean-Francois Le Corre producer. Az általuk kiválasztott, 1000 euró (321 ezer forint) díjazásban részesülő, legjobb nemzetközi rövidfilm a brazil Carolina Markowitz The Orphan (Az árva) című alkotása lett. A zsűri szerint a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitásvágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

Osman Cefron x I’m Going Out for Cigarettes

A nemzetközi versenyprogramban elismerő oklevelet kapott a francia Osman Cerfon rendezte I’m Going Out For Cigarettes )(Elmegyek cigarettáért) című film.

Dávid Attila x Jakab

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500 ezer forinttal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának egyedi megmutatásáért.

Lengyel Balázs x Hármasban

Az ötödik magyar pitchfórumot péntek délelőtt tartották a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (úgynevezett pitcheit) mutatták be az alkotók. A beérkezett több mint 70 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, amelynek tagjai Dreissiger László producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező, filmesztéta voltak. A 300 ezer forintos nyereményt Turai Balázs Amok című projektje, a mezőny egyetlen animációs filmterve kapta.

Regős Ábel x Kék óra

Az idén is visszatért a fesztiválra a kritikaíró workshop és pályázat, a zsűri tagja Gyenge Zsolt filmkritikus, filmesztéta, Kránicz Bence filmkritikus, Lichter Péter, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense volt. A fődíjas Tölli Szofia Húsba rejtve című kritikája lett, elismerő oklevelet kapott Job van Aken An Intimate Discovery és Somlyai Fanni Bíbor kockacukor című írásáért.

Megmutatjuk, kik nyerték a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top