+ Színház

Ezt az üzenet olvassák fel az idei színházi világnapon

Carlos Celdrán kubai író, rendező, színházigazgató üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a magyar színházakban is. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület szakmai díjakat ad át.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.

Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban.

A művész üzenetében – amelyet az ITI Magyar Központja Lakos Anna fordításában jelentette meg – azt írja, hogy a színház hivatása átélni az adott, a múló pillanat puszta igazságát.

„Színházi szülőhazám, az enyém és a színészeimé azokból a pillanatokból szövődik, melyekben nem bújunk maszkok mögé, nincs többé mellébeszélés és félelem, hanem mi magunk vagyunk, és a sötétben megfogjuk egymás kezét”.

Mint írja, a színházi hagyomány nem hierarchikus. Senki sem gondolja, hogy a színháznak lenne egyetlen központja. A színház láthatatlanul terjed, nem ismeri a földrajzot, de beleavatkozik mindazok életébe, akik művelik. A színházművészet egyesít.

„A nagy mesterek tudják, hogy az elismerés semmilyen formája nem érvényes a munkájuk lényegét illető bizonyosságon kívül: vagyis azt, hogy kétségek közepette csak pillanatokra valósítják meg az igazságot, a kétértelműséget, az erőt, a szabadságot”.

„Amikor megértettem, hogy a színház önmagában is olyan, mint egy ország, a világot behálózó hatalmas terület, felszabadító döntést hoztam: ne menj el onnan, ahol vagy, ne rohanj máshová. Ahol te vagy, ott a közönség. Ott vannak a társaid, akikre szükséged van”

– olvasható az üzenetben.

„Így hát nem mozdulok, otthon maradok, látszólag nyugodtan, valójában éjjel és nappal munkába merülve, hiszen e mozdulatlan mozgás lendülete művészetem titka”

– zárja sorait az alkotó.

Carlos Celdrán 1963-ban született Havannában, 1986-ban szerzett diplomát a havannai Művészeti Egyetemen, és még ebben az évben rendezőként kezdett dolgozni a Buendía Színházban. 1996-ban megalapította saját társulatát, az Argos Teatrót. Brecht, Beckett, Ibsen, Strindberg darabjainak előadásaival nem csak Kubában, hanem Európában is sikereket arattak. Ezen túl kortárs kubai szerzők műveit is bemutatták. A társulat legjelentősebb elismerését Celdrán 10 Millones című darabjának előadásával nyerték el. Carlos Celdrán Kubában és Dél-Amerika számos színházi egyetemén tanít.

A világnap alkalmából több színház különleges programokkal várja a közönséget. A színházi világnapon Roma hősök címmel rendeznek cigány színházi szimpóziumot, kiállítást és mutatnak be roma drámakötetet Budapesten. A rendezvény a budapesti Független Színház, A Flamand Kormány Magyarországi Delegációja és a budapesti Goethe Intézet közös szervezésében valósul meg.

A Miskolci Nemzeti Színház a világnap alkalmából színházbejárással várja az érdeklődőket. A színészek vezetésével induló csoportok megismerkedhetnek a színház történetével, egy előadás díszletében is körülnézhetnek és bemutatkozik a kelléktár.

A Szegedi Nemzeti Színházban szerdán próbákra leshetnek be vagy a teátrum máskor a közönség elől elzárt zugaiba is bepillanthatnak az érdeklődők, este pedig Az opera titkai címmel rendeznek beavatószínházi előadást.

A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet egész napos programsorozattal csatlakozik a világnaphoz. A Bajor Gizi Színészmúzeumban tárlatvezetést tartanak a Ritka magyar – Bubik 60, valamint a Kortársunk Csehov című időszaki kiállításokban, emellett filmvetítéssel és kvízjátékkal készülnek. Délután Bessenyei Ferenc-Gábor Miklós 100 címmel készülő kiállításuk beharangozóját tartják és Psota 90 címmel Psota Irénre emlékeznek.

Erdélyben is megünneplik a színházi világnapot, amelynek alkalmából szerdán a Tamási Áron Színház társulatának két művésze színháztúrát tart diákoknak. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház idén három előadással ünnepel. Szerdán A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, illetve este a Liliom című előadásra várják a nézőket.

Egész napos programokkal készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is a világnapra. Reggel 10 órától kávézni lehet a társulattal, ezt követően kulisszatúrákat indítanak, és színházi kvízt is rendeznek. A nap zárásaként I. L. Caragiale Zűrzavaros éccaka című darabja látható.

A MASZK Országos Színészegyesület a színházi világnap alkalmából az idei évben is szakmai díjakat ad át.

A világnap alkalmából a Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának elismerését is odaítélik.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top