+ Fotó

Rabszolga felmenőiről készült fotókért perel egy mosolygó nő

Beperelte a Harvard Egyetemet egy amerikai nő, azt állítva, hogy az intézmény „hasznot húz” azokból az 1850-ben készült fotókból, amelyeken az ő rabszolga felmenői láthatók, és amelyeket az egyetem egy akkori rasszista professzora készíttetett.

A Tamara Lanier által Massachusettsben benyújtott kereset tárgyát képező fotográfiák Dél-Karolinában készültek egy rabszolgáról és lányáról, akiket csupán keresztnevükről ismerni: Renty – a család pátriárkája – és Delia.

A képek, amelyeket a legkorábbi ismert, amerikai rabszolgákat ábrázoló fotókként tartanak számon, jelenleg az egyetem egyik múzeumában vannak. A felvételek annak idején a Harvard svájci-amerikai kutatója, Louis Agassiz megbízásából készültek, aki a fehér felsőbbrendűség elméletével foglalkozott.

A Connecticutban élő Tamara Lanier keresete szerint Rentyt és Deliát arra kényszerítették, hogy meztelenül pózoljanak, mivel a professzor

„bizonyítani akarta a fekete bőrű emberek biológiailag meghatározott alsóbbrendűségét”.

Az elmúlt években több amerikai egyetem is elismerte, hogy hajdanán kötődött bizonyos szálakon a rabszolgasághoz, Lanier szerint azonban a Harvard

„soha még csak el sem számolt magával történetének ezen groteszk fejezetéről, nemhogy vezekelt volna érte”.

A nő szerint az intézmény azon dolgozott, hogy

„tisztára mossa a képek történetét, és hasznot húzzon a felvételekből”.

Lanier továbbá elítélte a Harvardot, amiért az Renty fotóját használta fel borítóképként egy 2017-ben kiadott antropológiakönyvön.

Keresetében Lanier egyebek mellett azt követeli az egyetemtől, hogy azonnali hatállyal adja át neki a képeket, ismerje el őt a fotókon látható személyek leszármazottjaként, és ismerje el, hogy „bűnrészes volt a rabszolgaság intézményének fenntartásában és szentesítésében”, valamint fizessen egy meg nem határozott összegű kártérítést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top