+ Képzőművészet

Gebauer Ernő festőművész élete összeforrt szeretett városáéval

Gebauer Ernő festőművész halálának 57. évfordulóján a 2012-ben megrendezett emlékév szervezésében és lebonyolításában közreműködők, valamint a festőművész tanítványai, munka- és pályatársai, tisztelői koszorúzást és megemlékezést tartanak a művész egykori lakóháza előtt, a 2012-ben felavatott emléktáblánál.

Cím: Pécs, Bessenyei u. 2.
Időpont: 2019. március 21., 17:00.

Program: Borsós István tárogatójátéka, dr. Vargha Dezső ny. főlevéltáros emlékezése a Mesterre, majd a koszorú elhelyezése.

Gebauer Ernő elsősorban pécsi és dél-dunántúli templomokban készült vallási témájú freskói és seccói révén vált ismertté. Gebauer nem véletlenül kapta „A templomfestő” ragadványnevet.

Művészi munkássága azonban a templomfestészeten jóval túlmutat. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, vagy az egykori „Nagycsemege” – falain láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai köz- és magángyűjtemények értékes darabjai. Tervezett könyvborítókat, plakátokat, ex libriseket, sőt bankjegyeket is. Az 1930-as, 40-es években művészi értékű idegenforgalmi kiadványokban jelentek meg Pécs nevezetességeit ábrázoló linómetszetei. A festészet mellett oktatott is. Bár hivatásos pedagógus nem kívánt lenni, életét mégis végigkísérték a tanítványok: 1919-től működtetett festő- és rajziskolát, s még az 1950-es évek végén is számos pécsi fiatal hozzá járt tanulni.

Gebauer Ernő élete összeforrt szeretett városával, Péccsel. A város köztiszteletben álló polgára volt: festőművészi munkája, művészetszervező tevékenysége, oktatói munkája mellett kedves és szerény személye tette népszerűvé.

A művész munkásságát bemutató honlap: www.gebauer2012.hu
Gebauer Ernő festőművész Facebook-oldala: https://www.facebook.com/gebauer.erno
ISSUU: www.issuu.com/gebauer.erno
Instagram: www.instagram.com/gebauer.erno

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/361852951087939/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top