+ Irodalom

Ismerd meg a gyógynövényt, ami varázserővel bír!

Ahogy Olina segít az orbáncfűnek, úgy segít nekünk az orbáncfű – mondta Mechler Anna, az Olina és a varázsszirom szerzője a könyvbemutatón, ahol az év gyógynövényéről is szó esett.

Március 9-én szombaton a virágoké és a gyógynövényeké volt a főszerep a Tavaszköszöntő beporzóünnepen, melynek a Természettudományi Múzeum adott otthont. A program elsősorban a gyerekeket célozta meg, akik számos program közül választhattak, játékokon keresztül megtanulhatták, hogyan szállítják a rovarok a virágport, hogyan esznek a lepkék, és számos gyógynövényt megismerhettek.

A Tavaszköszöntő beporzóünnepen mutatták be Mechler Anna Olina és a varázsszirmok című mesekönyvét. A szerző nevéhez köthető a Kerék mesék című kötetsorozat is, mellyel szórakoztató formában igyekszik átadni tudását a gyerekeknek.

Mechler Annát Csapody Kinga, a Manó Könyvek kiadóvezető-főszerkesztője kérdezte a márciusban megjelent kötetről.

A könyvbemutató elején Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke bejelentette, hogy az év gyógynövénye idén a közönséges orbáncfű lett. A szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. A győztes kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy lehetőleg Magyarországon honos növény legyen, melynek egyértelműen pozitív a megítélése.

Csupor Dezső, Mechler Anna és Csapody Kinga az Olina és a varázsszirmok kötet bemutatóján a Természettudományi Múzeumban – fotó: Várkonyi Zsolt

Csupor Dezső elmondta, hogy a közönséges orbáncfű az egyetlen gyógynövény, ami bizonyítottan hatásos a depresszió kezelésében, és ezt orvosi kísérletek bizonyítják. Nem véletlen, hogy a könyvbemutatón jelentették be az év gyógynövényét, az Olina és a varázsszirom egyik fontos szereplője is épp az orbáncfű. A kötet története szerint Olina, a félszeg tündérlány lesz az orbáncfű őrzője és segítője, így egyre többet tud meg a gyógynövényekről.

„Ahogy Olina segít az orbáncfűnek, úgy segít nekünk az orbáncfű”

– mondta Mechler Anna, aki írás közben, lépésről lépésre találta meg Olina karakterét, és ő is fokról fokra ismerte és szerette meg az orbáncfüvet.

A könyvben fel-felbukkan a 2016-os év gyógynövénye, a kamilla, valamint a tavalyi győztes levendula is. Az Olina és a varázsszirmok illusztrációit Láng Anna készítette. Az Olaszországban élő grafikus rajzaival az interneten találkoztak először Csapody Kingáék, amikor illusztrátort kerestek a könyvhöz, majd Anna pedig örömmel mondott igent a felkérésre.

„Régóta szeretnék gyógynövényekkel foglalkozni. Többek között azért is, mert édesapám kertészmérnökként dolgozott, és az egész családunkhoz közel állnak a gyógynövények. A korábbi könyveim járművekről szóltak, így nagy öröm volt, hogy más témában is kipróbálhatom magam. Amikor én voltam gyerek, kicsit még extrémnek számított, hogy valaki gyógynövénnyel kúrálja magát, helyette mindenki bevett egy pirulát.  Sokkal jobb a természet kincsestárát használni”

– mondta a könyvről Mechler Anna, aki fel is olvasott kötetéből.

fotó: Várkonyi Zsolt

A négygyermekes szerző szerint könnyű közel hozni a gyerekekhez a gyógynövények világát, különösen, ha azok érdekességeire, szépségeire hívja fel a figyelmüket. Mechler Anna tervezi a folytatást az Olina és a varázsszirmokhoz, mert szeretné, ha a fiatalok úgy nőnének fel, hogy nem idegen számukra a gyógynövények ismerete és szeretete.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top