+ Képzőművészet

Új kompozícióba állítják a szétkóborolt Kossuth-szoborcsoportot

Új kompozícióba rendezik a dombóvári Szigeterdőben álló Kossuth-szoborcsoportot, amelynek másolatát 2014-ben állították fel az alkotás eredeti helyén, a budapesti Kossuth téren.

A szobrok jelenleg esetlegesen helyezkednek el a Szigeterdőben, egy körülbelül 4100 négyzetméteres területen.

A Szigeterdei közösség tér kialakítása során a Magyarország első felelős kormányának tagjait ábrázoló alkotásokat a magyarság küzdelmeit ábrázoló, szintén a kompozíció részét képező csoport mellett, egy 17 méter sugarú körben helyezik el – közölte a város önkormányzata.

A sokalakos együttessel szemben áll majd Kossuth szobra, mellette Eötvös József, Széchenyi István, valamint Batthyány Lajos és Szemere Bertalan, a relief mellett Esterházy Pál, Klauzál Gábor, illetve Deák Ferenc és Mészáros Lázár alakja. A terület rendezvénytér is lesz egyben.

Az áthelyezéshez restaurálási terv is készült. A szobrok felületét megtisztítják, darabokra bontják, majd új helyükön összeillesztik őket. A költségvetéstől függően helyreállítják a ruskicai márványból készült alkotásoknak az anyag romlása miatt bekövetkezett torzulásait – mondta Gyergyák János, Dombóvár főépítésze.

Horvay János (1874-1944) szoborcsoportját 1927-ben állították fel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót 1951-ben elbontották, 1959-ben Dombóvárra szállították, és 1973-ban helyezték el a szigeterdei parkban. A kompozíció másolatát 2014. március 15-én avatták fel a Kossuth téren.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 135 millió forintos támogatásával kezdődő projekt keretében megújul a 4,5 hektáros terület növényzete, és új szabadidős tereket alakítanak ki a Szigeterdőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top