Archív

Ma lenne 85 éves az ember, aki megnyerte az űrversenyt

Mára kiderült, hogy a Vosztok–1 a tervezettnél magasabb pályán keringett, a visszatéréskor a fékezőrakéta nem működött megfelelően, a leszálló- és műszaki egység nem vált szét időben, illetve a légkört elérve tüzes golyóként száguldva fékeződött le.

Megnyerte a Szovjetuniónak az amerikaiakkal vívott űrversenyt, habár az első űrutazás nem volt éppen zökkenőmentes. Végzetes repülőgép-balesetének körülményei a mai napig nem tisztázottak – írja Jurij Alekszejevics Gagarinról a hirado.hu. Gagarin

Megnyerte a Szovjetuniónak az amerikaiakkal vívott űrversenyt, habár az első űrutazás nem volt éppen zökkenőmentes. Végzetes repülőgép-balesetének körülményei a mai napig nem tisztázottak.

Gagarin egy parasztcsalád harmadik gyermekeként, 1934. március 9-én – ma 85 éve született. Nehéz gyerekkora volt, apja bútorasztalosként, anyja fejőnőként dolgozott.

Két éve volt vadászpilóta, amikor, háromezer (egyes források szerint kétezer) jelentkező közül válogatták be egy húszfős csoportba, amelynek tagjait Csillagvárosban (Moszkva mellett) készítették fel. A kemény kiképzés végén – testi és pszichikai adottságaik miatt – Gagarint és German Sztyepanovics Tyitovot választották ki. Gagarin lett a küldetés első számú jelöltje, Tyitov pedig a tartalék.

A szovjet sajtó biztosra ment, csak akkor hozták nyilvánosságra a világra szóló eseményt.amikor az űrhajó Föld körüli pályára állt.

Gagarin a Szovjetunió legnépszerűbb embere lett, űrutazása a szocializmus kapitalizmus felett aratott győzelmének jelképévé vált a szovjeteknél. Ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet. Beutazta az egész világot, 1961-ben Magyarországon is járt.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Mint minden, ez is hazugság! Az első Tupoljev (repülő konstruktőr) fia volt! Rádióamatőr be,fogta az űrhajója segélykérő üzenetét! A SZER is leadta! Elszállt nem tudták lehozni!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top