+ Természet

Baj van a fecskékkel!!! Tehetünk valamit?

A brutálisan megfogyatkozott fecskeállomány nem sok jót ígér. De lehet, hogy a sopánkodásnál többet is tehetünk értük/magunkért.

A sajtó szerencsére felkapta és széltében-hosszában terjeszti a hírt, miszerint a fecskék fogyatkozó egyedszáma nem csak a madaraknak, de az embereknek is rossz. Viszont – túl azon, hogy ne verd le a fészket – nem sok szó esik a helyzet javítására vonatkozó gyakorlati lehetőségekről.

Pedig a Magyar Madártani Egyesületnél ott van a szükséges tudás. Honlapjukon csokorba gyűjtötték a fecskevédelem tárgykörében írott cikkeket. Ott van például a műfészek:

Műfecskefészkek kihelyezése

Az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent füsti- és molnárfecskeállomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a műfecskefészkek is.

A 2010-es fecskevédelmi év óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy ott, ahol nincs lakott fecskefészek, ahonnan eltűntek vagy évek óta hiányoznak a fecskék (melynek hátterében a táplálékhiány is állhat), a kihelyezett műfészkeket a madarak gyakran évek alatt sem, vagy csak kis valószínűséggel foglalják el.

Ezért azt javasoljuk, hogy a mesterséges füsti- és molnárfecskefészkeket elsősorban lakott fecskefészek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki. Ebben az esetben a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagyobb az esélye annak, hogy a műfészkekbe is beköltöznek a madarak.

A fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti, ha a közelben sárgyűjtőhelyet is létesítünk, mert fészeképítőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat.

A cikk folytatása megtalálható ITT.         

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top