+ Történelem

A belgiumi karnevál antiszemitizmusa az UNESCO szerint is elítélendő

Az aalsti karnevált 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Számos zsidó szervezet mellett az UNESCO és az Európai Bizottság is elítélte azt a nagy felháborodást keltett belgiumi karnevált, ahol a régi antiszemita sztereotípiákra építő bábukat vonultattak fel néhány napja. A rendezvény szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag elítélték az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.

„Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is teljesen helytelen módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő”

– mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben. A kultúráért felelős igazgató, Ernesto Ottone Ramirez hangsúlyozta, hogy „a karnevál szabad szellemisége és a véleménynyilvánítási szabadság nem használható fel paravánként gyűlöletkeltő megnyilvánulásokra”.

Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi kulturális világörökség alapelveit – tette hozzá.

***

Az cikk – és a korábbi beszámoló a karneválról – teljes terjedelmében elolvasható a NeoKohn-portálon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top