+ Képzőművészet

Berobban A szocialistaszürrealizmus titokzatos bája – fotók

Brüsszel és Prága után március 26-tól Budapesten, a Karinthy Szalonban lesz látható A SZOCIALISTASZÜRREALZMUS TITOKZATOS BÁJA. Hegedűs 2 László  negyvenhárom képből álló sorozata, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözete.

A szocializmus hivatalos és hamis művészetének, vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával a fikciót műalkotássá, a művészet valóságává változtatja. Az április 19-ig tartó tárlat, két tételben adja elő a vizuális szimfóniát.

Tavaly a Prágai Magyar Kulturális Intézetben megrendezett kiállítást Helena Musilová, a Prágai Nemzeti Galéria művészettörténésze nyitotta meg  Méltatásában írta:

Hegedűs 2 műveire leginkább a mágikus realizmus a jellemző. A kiállított képeken minden valóságosnak tűnik, vagyis szinte már- már hihető. Fotómontázsai jellegzetes vizuális versek, személyes emlékek, melyeket látvánnyal teremt meg. Nem a realitás töredékei ezek az életnek, hanem sokrétegű történeket pillanatai, amelyeket gyanítunk, de amelyeket teljességükben nem tudunk felfogni, ennélfogva annál intenzívebben vésődnek a tudatunkba. Egy végtelen szellemi kaland, a megértés utáni vágy, kimondani a kimondhatatlant, valamit a kollektív emlékezetből. Mindenesetre Hegedűs 2 a néző észlelésével művészien játszik és folyamatosan változtatja a játék szabályait.

A kiállítást megnyitja: Tamási Miklós a FORTEPAN megalapítója

A tárlat a Budapest Photo Fesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának a része.

A témáról bővebben:

http://www.brusszel.balassiintezet.hu/hu/esemeny/2017/07/06/20691-a-szocialista-szurrealizmus-titokzatos-baja-c-kiallitas/

https://librarius.hu/2017/07/27/a-kiallitas-reklamarca-vlagyimir-iljics-dali/

http://www.praga.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/1193-hegedus-2-laszlo-kiallitas-hu/

https://librarius.hu/2017/11/19/ezuttal-pragaban-bukkant-fel-vlagyimir-iljics-dali/

http://h2l.hu/wp/?page_id=138

https://www.facebook.com/laszlo.hegedus.313

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top