+ Tudomány

3,5 litert találtak az örök élet elixírjéből egy sírban

Egy ősi taoista szöveg alapján az örök élet elixírjeként azonosították a régészek azt a folyadékot, amelyet egy Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 – i.sz. 8) idejéből való sírban találtak a közép-kínai Honan tartományban.

A bronzedényben lévő, nagyjából 3,5 liternyi folyadékot tavaly októberben fedezték fel egy nemesi család sírjában Lojang városában. A régészek eleinte szeszes italnak vélték a folyadékot, annak alkoholos illata miatt.

Az ásatási munkálatokat vezető Pan Fuseng szerint azonban a későbbi laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a folyadékot nagy részt kálium-nitrát és alunit alkotja, amelyek egy ősi taoista szöveg szerint a legfőbb összetevői egy halhatatlanságot adó orvosságnak.

A lojangi kulturális relikviákért és régészeti kutatásokért felelős intézet vezetője, Si Csiacsen szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mitikus, “örök élet elixírt” találtak Kínában.

A 210 négyzetméteres sír nagy számú festett agyagedényt, jáde- és bronztárgyat is rejtett. A kutatók a sír tulajdonosának maradványait is megtalálták.

“Ez a sír értékes információkkal szolgál a Nyugati Han-dinasztia nemeseinek életéről, valamint a korszak temetkezési szertartásairól és szokásairól”

– jegyezte meg Pan.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Torma István szerint:

    Talán még életében meg kellett volna itatni az elixírrel, nem? Vagy ha feltámad, akkor issza meg, és akkor egy életet kihagy?

  2. Nagy Miklós szerint:

    már bocs pont egy sírban találták??és az aki ott fekszik miért nem ivott belőle??mekkora egy kacsa ez az egész cikk hülye firkászok

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top