+ Irodalom

Néma és halálos fegyver az óceán mélyén

A Vadászat a Vörös Októberre feszült, izgalmas regény egy szovjet tengeralattjáróról, melynek eltűnése rendkívül nagy riadalmat kelt a hidegháború idején.

Tom Clancy: Vadászat a Vörös Októberre [The Hunt for Red October] – Partvonal Kiadó, 2019 – fordította Barkóczi András – 632 oldal, kartonált kötés – ISBN 9786155783449

Nagyot robbant 1984-ben Tom Clancy hidegháborús, tengeralattjárós regénye, a Vadászat a Vörös Októberre, melynek hírneve a mai napig sem kopott meg. Az amerikai író – aki 2013-ban, 66 éves korában hunyt el – rögtön az első könyvével letette névjegyét a háborús-politikai thrillerek műfajában, majd egymás után jelentek meg a nagysikerű Jack Ryan-regényei. A Vadászat a Vörös Októberre ismét megjelent magyarul a Partvonal Kiadónál Barkóczi András fordításában.

Hadgyakorlatra készül a szovjetek rettegett atom-tengeralattjárója, a Vörös Október, melynek egyik legnagyobb erőssége, hogy képes teljesen némán haladni, így nem veszik észre a hangradarok. Marko Ramius, a hajó litván származású parancsnoka indulás után nem sokkal változtat a terven: bosszút kíván állni a szovjet rezsimen és át akar szökni az Egyesült Államokba. Az amerikaiak azt hiszik, a Vörös Október támadásra készül, ezért üldözőbe veszik, csakúgy, mint a szökést sejtő oroszok. Marko Ramiusnak két fronton is meg kell küzdenie kell az ellenséges tengeralattjárókkal az óceán mélyén. Egyedül CIA-s Jack Ryan sejti, mire készül a Vörös Október parancsnoka, és még azelőtt kell cselekednie, hogy kilőnék a szovjetek hajóját.

A Vadászat a Vörös Októberre olvasása közben nehéz volt elvonatkoztatnom a regény alapján forgatott, azonos című filmadaptációról, melyet 1990-ben mutattak be, és melyben a Ramiust alakító Sean Connery és a Jack Ryan-t játszó Alec Baldwin is egyaránt remekel (a film 1991-ben elnyerte a legjobb hangvágásért járó Oscar-díjat is). Kíváncsian vártam, vajon olvasva is átjön-e az a feszültség és sajátos atmoszféra, ami John McTiernan moziját jellemezte, aztán hamar kiderült, hogy igen. Nem csoda, hogy vászonra vitték a könyvet, Tom Clancy ugyanis filmszerűen, lendületesen mesél, miközben szó sincs szépirodalmi truvájokról és modoroskodásról.

A történetet nem egyedül a Vörös Október szemszögéből követhetjük, a nézőpont gyakran változik, így az óceán mélyén zajló hajsza többi résztvevőjét is megismerjük. A könyv minden során érződik, hogy a szerzőt lenyűgözi a haditechnika világa, sőt rálátása is van arra. A Vadászat a Vörös Októberre erősségét az adja, hogy Tom Clancy minél többet merített a valóságból, így a történet elejétől a végéig hitelesnek hat. Arról már nem is beszélve, hogy a 80-as évek közepén milyen fénytörést kaphatott a sztori, melyben gyakorlatilag bármelyik pillanatban kirobbanhat egy fegyveres konfliktus.

Aki rajong a háborús thrillerekért és még nem olvasta Tom Clancy regényét, érdemes bepótolnia, aztán megnéznie a filmváltozatot is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top